Namještaj kreiran plastikom iz mora

održivi namještaj

Održivi namještaj je važan dio JYSKove strategije pa već nekoliko godina radi na povećanju udjela eko i recikliranih materijala u svom asortimanu i ambalaži

Od modernog vrtnog namještaja od drveta koji nosi FSC® (N001715) certifikat, do ručnika izrađenih od recikliranih plastičnih boca i ostataka industrijskog pamuka i vrtnih stolica od reciklirane oceanske plastike, JYSK proširuje svoju održivu ponudu proizvod po proizvod, tjedan za tjednom do cijelih održivijih kolekcija.

Održivi namještaj je važan dio JYSKove strategije pa već nekoliko godina radi na povećanju udjela eko i recikliranih materijala u svom asortimanu i ambalaži. Svjestan da aktivnosti i postupci utječu na okolinu, JYSKov tim za razvoj održivih procesa kontinuirano radi na novim održivijim materijalima i procesima za pozitivan učinak na Zemlju.

Kako bi smanjio količinu oceanskog otpada, JYSK je odlučio dati mu novi život i iskoristiti ga u proizvodnji SADBJERG linije za opremanje terasa. Plastika iz morskog otpada ugrožava naše zdravlje, ali i zagađuje obale i mora, a njenom prenamjenom JYSK je kreirao liniju vrtnih i lounge stolica koje su i na kraju korištenja, kada se rastave, u potpunosti reciklirajuće.

održivi namještaj

Vrtni namještaj kao i kućni namještaj ključne su kategorije u kojima je JYSK jedan od najvećih europskih maloprodajnih trgovačkih lanaca, a koji aktivno radi kako bi spriječio ilegalnu sječu i spaljivanje šuma. Sav drveni vrtni namještaj već nosi FSC® oznaku dok će sav drveni namještaj i ambalaža u cjelokupnom JYSKovom asortimanu istu oznaku nositi do kraja 2024. godine.

Zanimljiva je i održiva ideja posteljina od bambusa koja je izrađena od 60% pamuka i 40% FSC®- certificirane viskoze od bambusa, tim više obzirom na činjenicu da je bambus brzorastuća trava koja se prirodno obnavlja i rijetko ga treba ponovo zasaditi nakon što se posiječe. Mlade šume bambusa ublažavaju klimatske promjene jer prilikom rasta učinkovito vežu CO₂.

održivi namještaj

Reciklirani materijali također imaju veliku ulogu u linijama JYSK proizvoda. Plastične boce i ostaci pamuka iz proizvodnje koriste se u preradi novih proizvoda poput ručnika.

Jednako tako se morska trava na prvi spomen možda ne čini kao materijal koji bi koristili u svom domu. No, kao brzorastuća vodena biljka koja se suši, koristi se kao prirodni materijal za izradu raznih dekoracija u domu, od košara i pladnjeva, nosača za toaletni papir pa sve do tegla za cvijeće.

Bez obzira na to što smo kao maloprodaja relativno malen zagađivač smatramo izuzetno važnim preuzeti na sebe veću odgovornost nego što nam pripada tako da radimo na prilagodbi našeg opskrbnog lanca kako bi postao održiviji. Na tjednoj bazi uvodimo održivija rješenja ambalaže i proizvoda i to vidimo kao pravi put u ostvarenju zadanih ciljeva.”, izjavila je Vesna Kukić Lončarić, Country director za JYSK Sloveniju, Hrvatsku, BiH i Srbiju.

Održivi namještaj

Klimatske promjene iz dana u dan utječu naš život, ali malim koracima svatko može doprinijeti čišćem i zdravijem okruženju.

Za više informacija o održivosti u JYSKu možete pronaći ovdje.