Najpovoljniji europski grad

najpovoljniji europski grad

Britanski The Post Office već 16 godina radi listu europskih gradova koji pružaju najbolju vrijednost za novac. Uspoređujući troškove u gradovima diljem Europe za turiste iz Ujedinjenog Kraljevstva, svake godine donose koji je europski grad najpovoljniji. Ukupni trošak tzv. city-break odmora izračunat je na temelju 12 tipičnih stavki za takvo putovanje. Između ostalog, to uključuje trošak pića, večere za dvoje s bocom domaćeg vina, dva vikend noćenja u smještaju s tri zvjezdice, razgleda grada i gradski prijevoz.

Lisabon u Portugalu pojavio se kao najisplativiji europski grad. Cijene su kod njih porasle samo 2% u odnosu na prošlogodišnje razine što je daleko manji porast nego u većini ispitanih gradova.

Najpovoljniji su dosad bili gradovi istočne i sjeveroistočne Europe koji su i sada dobro prošli. Vilnius je drugi najpovoljniji grad, Krakow je na trećem mjestu, a Riga je peta. Prošlogodišnja pobjednica, Atena, ove je godine na četvrtom mjestu.

Amsterdam i Venecija ponovno su ocijenjeni kao najskuplji u Europi za gradski odmor, posebice zbog visokih cijena smještaja.

Pariz, Barcelona, ​​London, Rim, Edinburgh, Madrid, Dublin i Berlin također su među najskupljim gradovima u Europi.

Zagreb na 7. mjestu

Prema svim parametrima, ove godine je Zagreb zauzeo 7. mjesto na listi najpovoljnijih europskih gradova

Najpovoljniji europski grad – Zagreb je na 7. mjestu

Ovom prigodom, Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba je izjavila: „Prije svega smo sretni da smo ušli u spomenuto istraživanje jer su u izboru bili samo oni gradovi koje su stanovnici Velike Britanije naveli kao svoj najuži odabir za posjet. Isto tako, zanimljivo je vidjeti da je Zagreb ukupno 5. po troškovima konzumacije jela od tri slijeda s bocom vina, a 2. po najpovoljnijim cijenama za posjet kulturnim i povijesnim znamenitostima. Obradovali smo se kad smo vidjeli ovo istraživanje te vjerujemo da će ono dodatno popularizirati Zagreb na tržištu Velike Britanije. S tim u vezi, istaknula bih kako je, od početka godine, u našem gradu bravilo 16% više gostiju iz Velike Britanije koji su ostvarili 12% više noćenja, odnosno zabilježili smo gotovo 10.000 dolazaka i 26.500 noćenja.“

U barometru cijena istraživali su se troškovi ukupno 35 gradova, a cjelokupno istraživanje dostupno je ovdje.