Izložba o neprocjenjivoj važnosti Hrvatskog učiteljskog doma

učiteljski dom

Izložba „HRVATSKI UČITELJSKI DOM“ prikazuje povijest i značenje Hrvatskog učiteljskog doma, funkciju zgrade u kontekstu učiteljskog djelovanja krajem 19. stoljeća, važnost ovog spomenika kulture kao arhitektonskog primjera historicizma u nas, dom Hrvatskog školskog muzeja više od 120 godina te značenje Doma za Zagreb i za hrvatsku kulturnu baštinu u kontekstu stradanja u potresu i njegove obnove. Autorice izložbe su Anita Zlomislić, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja, Sonja Gaćina Škalamera, muzejska savjetnica i arhivistica i dr.sc. Štefka Batinić, knjižničarska savjetnica i kustosica, a dizajn izložbe potpisuje studio „Organizirano oblikovanje“.

Hrvatski učiteljski dom (HUD) izgrađen je u graditeljskom zamahu koji je uslijedio nakon velikog potresa 1880. Sagrađen je u svega godinu dana, a svečano otvoren 4. rujna 1889. godine u zapadnom dijelu Lenucijeve potkove na jugoistočnom uglu današnjeg Trga Republike Hrvatske 4. Izgradnja Hrvatskog učiteljskog doma bila je kruna entuzijazma i djelovanja hrvatskog učiteljstva na pedagoškom, prosvjetnom i društvenom polju krajem 19. stoljeća. Ujedno, izgradnja Doma bila je materijalni dokaz afirmacije učiteljskog staleža kao relevantne strukovne i društvene snage, ali i početak stvaranja nove kulturne baštine o povijesti školstva hrvatskog naroda u domu s knjižnicom, muzejskim zbirkama, čitaonicom i dvoranom za skupštine i sastanke te smještajem za učitelje. Bio je to prvi učiteljski dom u Hrvatskoj odnosno Austro – Ugarskoj Monarhiji, a drugi takav Europi. Suvlasnici zgrade bili su Savez hrvatskih učiteljskih društava, Učiteljska zadruga i Hrvatski pedagoško-književni zbor, a zgradu je projektirao arhitekt Leo Hönigsberg u neorenesansno-baroknom stilu dok je građevinske radove izveo Kuno Waidmann. Tijekom povijesti Dom je bio sjedištem brojnih kulturno-prosvjetnih društava i institucija, a svojim ga domom više od stotinu godina mogu nazvati samo Hrvatski pedagoško-književni zbor i Hrvatski školski muzej, osnovan 1901. da bude riznicom školske baštine i da čuva plodove rada hrvatskog učiteljstva. Plod njihova rada je Hrvatski učiteljski dom. Nakon potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. zgrada Hrvatskoga učiteljskog doma pretrpjela je značajna oštećenja te joj je potreban cjelovita obnova.

U spomen-spisu koji je u staklenoj cijevi položen s kamenom-temeljcem zapisano je:
Ovaj temelj „Hrvatskomu učiteljskomu domu“ položen je 13. svibnja 1888., a sam dom podignut je uz božji blagoslov nastojanjem središnjega odbora „Saveza hrvatskih učiteljskih društava“ uz požrtvovnost pučkoga učiteljstva hrvatskoga, uz pripomoć gospojinskih odbora u Zagrebu, Vinkovcima, Varaždinu, Karlovcu i Ogulinu, uz bratsku ljubav učiteljstva srpskoga, slovenskoga i češkoga, te uz lijepo velikodušje hrvatskih rodoljuba. Bio taj dom vječnim hramom sloge, ljubavi i napretka u korist pučke prosvjete naroda hrvatskoga i srodnih mu bratskih plemena! U Zagrebu, 13. V. 1888.

Anita Zlomislić, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja
Sonja Gaćina Škalamera, muzejska savjetnica i arhivistica
dr.sc. Štefka Batinić, knjižničarska savjetnica i kustosica