Doživite čaroban dan na Brijunima

veliki brijun

Za Praznik rada, obzirom da je muž radio, zMai je s mamom i bakom išao na Brijune jer ih još nikad nismo posjetili. Pod Brijune mislimo na posjet najvećem otoku koji se zove Veliki Brijun i na kojem su svi sadržaji – iskopine i ruševine iz rimskog carstva, safari, otisci dinosaura, golf tereni, predivne plaže, životinje i prostrana polja.

Nas tri jarca, tri generacije krenuli smo na jednodnevni izlet s Autoturistom iz Samobora. Sasvim slučajno smo naišli na ponudu jer je bila anonimna objava u grupi Dubrava od jedne djevojke da nedostaje još 10 osoba da bi se izlet realizirao i tako smo odlučili ići. Vidite da razne objave po grupama i društvenim mrežama imaju koristi 😊. A jednodnevni izlet je sasvim dovoljan da se sve važno obiđe iako kad čovek tamo dođe poželi doći opet!

Odmah na početku ćemo dati sve preporuke za ovaj izlet i organizaciju, a vodič Mario je odličan i izuzetno ugodnog glasa. Pun informacija tako da nam je već od Karlovca počeo pričati razne priče o mjestima kojima smo prolazili na putu. Mi volimo ići i u svom aranžmanu i sa agencijama te stvarno dati preporuke ako je nešto dobro. Nismo od onih koji samo i isključivo preferiraju bilo kakav put u vlastitoj organizaciji jer nije svako putovanje isto. Neka putovanja su čak isplativija ako idete agencijom, a neka su ipak u vlastitom aranžmanu. S druge strane, neki će ljudi platiti ako treba i više, samo da ne moraju misliti o ničemu nego da im agencija sve organizira. I mi to poštujemo te zato dajemo preporuke i za agencije i putovanja s kojima smo bili zadovoljni. A ovo je definitivno jedno od takvih.

Odmah ćemo vam reći i cijenu – 32 eur izlet + plaćanje u agenciji karte za Brijune (24 eur odrasli, studenti i umirovljenici 22 eru, a djeca 7 -18 godina 11 eur). Ukoliko nemate auto na raspolaganju ovo je odlična opcija i svakako se isplati ići na ovaj način.

Pulska Arena

Pula

Put nas je prvo vodio u Pulu. Mama i ja smo bile u Puli nekoliko puta, ali kako je zadnji put bio prije jako puno godina, ovo je bio odličan podsjetnik. U Arenu ovaj put nismo ulazili nego smo je obišli cijelu izvana, no sve se vidi unutra. Iako sam već bila 2 puta u njoj, jučer sam čula novih informacija od lokalne vodičke.
Dalje smo prošetali do slavoluka Sergijevaca, koji je dobio ime po obitelji koja ga je dala podići. Slavoluk zovu još i Porta Aurea ili Zlatna vrata zbog svoje funkcije kao jedna od glavnih gradskih vrata, ali i zbog bogatih pozlaćenih kamenih ukrasa.
Prošli smo kroz vrata i dalje prošetali ulicom do glavnog gradskog trga Foruma gdje se nalazi i Augustov hram. Tu se nekad nalazio još jedan hram čiji je stražnji zid ostao sačuvan te je postao sastavni dio gradske vijećnice iz 13. stoljeća.

Pula: Slavoluk Sergijevaca – Augustov hram – Dvojna vrata

Nakon službenog razgledavanja, imali smo nekih sat i pol slobodnog vremena za obilazak u svom aranžmanu ili za nešto pojesti, popiti bisku ili teranino kojeg preporučuju. Kako smo bili s bakom išli smo na opciju kratke šetnje i onda odmor uz kavicu, bisku i sladoled.
Preporuka je ako imate više vremena otići do Dvojnih vrata koja datiraju još iz polovice 2. stoljeća. Lukovi vrata imaju proreze koji su bili korišteni kako bi se vrata mogla zatvarati spuštanjem nekog tipa rešetki. Danas su važan element u gradu Puli jer prolaskom kroz njih se ide ravno ka Arheološkom muzeju te podzemnom tunelu Zerostrasse. Iz tunela može se liftom doći do vidikovca s kojeg se vidi grad
Plaća se posebno tunel posebno lift, no cijenu sad nismo vidjeli. To smo ostavili za neki drugi posjet kad će i muž ići s nama jer kad smo zajedno preferiramo što više istraživati po gradu.

Veliki Brijun

U 14 sati smo krenuli prema Fažani gdje smo imali kratko slobodno vrijeme za prošetati rivom ili gradićem. Brod za Brijune je kretao u 15:30, a vožnja traje svega 10-ak minuta. Po dolasku na Veliki Brijun imali smo obilazak u trajanju do 19 sati što je uobičajena ruta nacionalnog parka. Lokalna vodička je bila jako simpatična i s njom smo okvirno dogovorili turu koju ćemo obići. Tako smo prvo obišli gotičku crkvu sv. Germana u kojoj se nalazi Izložba kopija srednjovjekovnih fresaka i glagoljičkih natpisa Istre i Kvarnera. Nas se najviše dojmila slika Ples mrtvaca iznad vrata crkve koja prikazuje kako je smrt svima neizbježna bez obzira o kome se radilo. Vjerojatno nas se toliko dojmila jer od Meksika kosture zovemo kosturice (mali zMai ih je tada tako nazvao) i baš su nas podsjetili na te meksičke kosturice.

Ples mrtvaca

Slijedila je šetnja Kochovom stazom. To je zapravo kamenolom gdje se nalazi spomen-ploča velikom znanstveniku, bakteriologu i nobelovcu koji je početkom 20. stoljeća otočje oslobodio od malarije. Naime, Brijuni su nekad bili otočje na kojem je vladala malarija i bilo je strahovito zapušteno. Kad je austrijski inženjer metalurgije Paul Kupelwieser 1893. godine kupio malarično otočje smatrali su ga pomalo ludim. I sam se zarazio malarijom na svom prvom posjetu otoku, a pomoć u rješavanju problema malarije na otocima, potražio od Roberta Kocha. On je u kratkom roku shvatio da je uzročnik problema komarac koji je tamo obitavao radi puno močvarnih područja. Stoga je odlučio da se močvare moraju isušiti. Njegove mjere je uspješno provodio upravitelj Brijuna Alojz Čufar kojeg je doveo Kupelweiser kako bi krčio makiju, čistio livade i sadio stabla. Zahvaljujući njemu otočje je danas obilježeno skladnom florom, a mnogobrojni kamenolomi uspješno su skriveni i pretvoreni u šetnice.

Crkva sv. Germana

Muzej

Nastavak obilaska vodio nas je do muzeja u kojem je stalni postav izložbe iz Titovog boravka na Brijunima gdje se može vidjeti jako puno slika iz tadašnjeg vremena. Tako se mogu vidjeti trenuci s obitelji i prijateljima kao i puno poznatih osoba koje su posjećivale Tita. Dugim nizom zastava označeno je 60 zemalja svijeta čiji su predsjednici posjetili ovo otočje. Moram se pohvaliti kako je zMai znao gotovo sve zastave (2.razred oš).
U donjem dijelu nalazi se velika kolekcija prepariranih životinja. Neke su došle u takvom obliku kao poklon Titu, a neke su poklonjene žive pa su po uginuću preparirane.
Ispred muzeja nalazi se Titov Cadillac koji je restauriran 2007. godine sa izvornim dijelovima. Boja tamnozelena je originalna, posebno naručena te jedina na svijetu. Auto se može i iznajmiti, a to će vas koštati 700 eura za pola sata. Ne zaboravite i da troši jako puno, oko 28 litara!

veliki brijun
Veliki Brijun – Muzej

Vožnja vlakićem

Nakon ukupno sat vremena obilaska gore navedenog, slijedila je vožnja vlakićem po otoku u trajanju sat vremena. Tu se fino odmorite i uživate u krajoliku. Posebno se stane u safari parku kod poznate slonice Lanke. Ona je na Brijune stigla kao poklon indijske premijerke Indire Gandhi 1972. godine.

Poslije smo prošetali do fazanerije gdje se nalazi kakadu Koki, uz Lanku, najpoznatiji stanar Brijuna. Njega je Tito poklonio svojoj unuci Saši za njezin 9.rođendan. Koki je poznat kako puno voli pričati pa i psovati, ali nažalost za našeg posjeta nije bio raspoložen. Još jedan razlog da se vratimo.

veliki brijun
Veliki Brijun: Kakadu Koki – Zebre usafari parku – Slonica Lanka

Za ljubitelje biljaka tu je Mediteranski vrt koji sadrži preko 160 vrsta autohtonih biljaka. Dalje nastavite šetnju alejom pinija i napravite fotku jer je to jedna od najfotografiranijih lokacija na otoku. A u blizini se nalazi i drvo masline staro preko 1600 godina.

Za kraj smo posjetili kuću za brodice u kojoj se nalazi interpretacijsko-edukacijski centar Nacionalnoga parka Brijuni. U njemu posjetitelji mogu samostalno otkrivati, učiti i saznati puno informacija o kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini otočja. Ovaj dio nemojte propustiti jer je super, a i nalazi se u samoj luci. Kako radi do 19 sati malo smo ubrzali obilazak, a kad smo izašli dočekala nas je i kišica. No nije nam smetala jer smo sačekali brod za Fažanu te sjeli u bus i put Zagreba.

veliki brijun
Veliki Brijun: Aleja pinija – Kochova staza – Stara maslina
Kako se najbolje kretati otokom?

Ukoliko idete sami u svojoj organizaciji, čak i na jedan dan, imate na raspolaganju nekoliko opcija kako se kretati po otoku. Jedna od njih je tura od 4 sata u sklopu izleta kojeg organizira nacionalni park koja uključuje i vožnju vlakićem (tu smo mi imali). Zatim možete unajmiti bicikle ili golf/električne autiće i sami se provozati ili prošetati po otoku. Za one koji mogu doći ujutro najbolja je kombinacija vođene ture te nakon toga ostatak dana ostaviti za samostalno istraživanje.

Na što se god odlučite znajte da su Brijuni zaista iskustvo koje si morate priuštiti!

Tekst i foto: Branka BH