Dan kućnih ljubimaca u hrvatskoj srednjoj školi

dan kućnih ljubimaca

U današnjem užurbanom i stresnom životu, razvijanje empatije i brige o drugima jedna je od najvažnijih sastavnica odrastanja. Upravo s tim ciljem jedna zagrebačka srednja škola prepoznala pozitivan utjecaj kućnih ljubimaca na psihološki razvoj u osjetljivoj srednjoškolskoj dobi i prva u Hrvatskoj pokrenula Dan kućnih ljubimaca. Na ovogodišnjem, drugom izdanju, učenici su tako svojim školskim kolegama predstavili svoje četveronožne prijatelje i zajedno proveli uzbudljivi dan ispunjen veseljem, pozitivnom energijom i učenjem o pomaganju i brizi o onima koji nas trebaju.

Moji psi Đina i Doli su najveća promjena u mom životu. Od kad ih imam osjećam se smirenije i sretnija sam. Kod svojih ukućana također vidim promjenu kao i na sebi. Oni su puno opušteniji i sretniji i što je najvažnije nisu pod velikim stresom. Mislim da su moji psi najbolja odluka u životu i da su općenito kućni ljubimci najbolji prijatelji.“ – istaknula je učenica Medina dok je učenica Klara dodala: „Kiper je u moj život unio neopisivu sreću. Imamo ga već preko 10 godina i svaki dan dokazuje da je najbolji prijatelj. Živimo sa raznim životinjama, ali pas je ljubav tako da se svi ukućani sjajno slažu s njim i ne zna se tko ga više voli.“

Školskim hodnicima tako su prošetali mješanci, koker španijeli, buldozi, pomeranci, maltezeri, terijeri, labradori, ali i druželjubive mace. Druženje, razmjena iskustava, nova pseće – mačja prijateljstva uz pozitivnu energiju i međusobno zbližavanje učenika tako su obilježila ovaj nesvakidašnji, hvalevrijedan dan.

Možda ste primjetili da neku emociju možete prije ispoljiti prema životinji nego prema čovjeku. Vrijedi li to i za vas? Za mene sigurno da. Ništa se ne može usporediti s radošću povratka kući odanom prijatelju. Kućni ljubimci nas prihvaćaju onakvima kakvi jesmo u svim svojim nesavršenostima. Osim da ih nahranimo i izvedemo u šetnju, oni od nas nemaju očekivanja. Tu su kad je teško i kad je lijepo i malo od nas očekuju. Oni nas uče strpljenju, toleranciji i brizi za nekog tko nismo mi sami. Životinje mogu poslužiti kao izvor utjehe i podrške. Terapijski psi su posebno dobri u tome.“– ističe ravnatelj škole Tomislav Krstičević.

Ova izvanredna inicijativa i fenomenalan potez Opće privatne gimnazije u Zagrebu, koja je prva u povijesti hrvatskih srednjih škola uvela Pet Day, primjer je svima nama koliko su važni edukacija i poticanje ljubavi prema životinjama od najranije dobi za zdrav razvoj djece u odraslog čovjeka s empatijom i osjećajem za dobrobit drugih.