Zbirka priča kultnog statusa Izmišljaji

izmišljaji

Izdana pod nakladničkom kućom Petrine knjige, zbirka priča kultnog statusa Izmišljaji smatra se zaštitnim znakom slavnog argentinskog književnika Jorgea Luisa Borgesa, „najsažetijeg pisca prošlog stoljeća“. Njegove nesvakidašnje, ali dojmljive i kratke priče pružaju uvid u ljudski život sagledan iz alternativnog svemira satkanog od filozofije, fantastike, snova i beskonačnosti.

Izmaštana civilizacija u varljivoj enciklopediji i njezin prodor u svijet, ideja francuskog pjesnika da iznova napiše Don Quijota na španjolskom, kobna lutrija u Babiloniji, tajanstveni planet Tlön i knjižnica koja čuva knjige cijeloga svemira samo su neki od začuđujućih motiva i tema obrađenih kroz dva dijela knjige – Vrt račvanja staza i Vještina.

Ponajviše zainteresiran za vrijeme i bezvremenost, identitet i dvojnost koju svaki identitet uključuje te paradoks i cikličku narav tijeka povijesti, Borges kroz naizgled nedovršene, trivijalne i povremeno apstraktne, ali neupitno poznate priče ocrtava korake prema kojima čitatelj pleše nošen vlastitom intelektualnom i iskustvenom pozadinom. Isprva kompleksan metaforički labirint pojednostavljuje i poistovjećuje s usmenom, rasterećenom i sažetom komunikacijom svodeći poetiku priča na općepoznate, bazične situacije zagovarajući da je svaka priča u svojoj jezgri identična ispričanim i neispričanim situacijama.

S ciljem konstantnog otkrivanja, narativno hipersloženi Izmišljaji čitatelje vode vrtoglavim svemirom do jedinstvenosti koja prosvjetljuje i na koncu pruža personalizirane odgovore na unutarnje dileme. Iako bogat mističnim elementima modernističkih pravaca, a naročito simbolizmom, Borgesov pripovjedački stil ustvari je samorazumljiv neovisno o čitateljskoj kompetenciji jer odražava autorov stav prema kojemu je pisanje neizbježan i univerzalan čin tako da svi ljudi ne samo da su sposobni pisati iste tekstove, već je taj proces prirodan i očekivan s obzirom na sklonost repeticiji obrazaca.

Ova kratka, ali idejno i strukturno moćna zbirka pisana po uzoru na govornu interpretaciju, a pritom bogata filozofskim i fantastičnim osloncem lako će koketirati s vašim razmišljanjima o smislu života i njegovoj kompleksnosti pokazujući da u moru individualnosti ipak postoje univerzalne jezgre koje vrijede za svakog pojedinca i krajnja su točka spoznaje.

Jorge Luis Borges (1899. – 1986.) bio je popularni argentinski književnik poznat po kratkim pričama, esejima i pjesmama. Odrastao je u Buenos Airesu, a mladost proveo u Ženevi i Španjolskoj gdje se priključio ultraistima, avangardističkoj skupini nazvanoj po časopisu Ultra. To iskustvo prenio je u Buenos Aires te ubrzo stvorio književni krug Florida i pokrenuo niz časopisa: Prisma, Proa, Nosotros, Martín Fierro. Iz tog je razdoblja i prva Borgesova zbirka pjesama Žudnja za Buenos Airesom. Surađivao je na mnogim dnevnim listovima i časopisima u Argentini i bio ravnatelj Nacionalne biblioteke. U četvrtom desetljeću života počeo je gubiti vid pa je počeo ovisiti o čitačima. Posvetio se intelektualnim promišljanjima i pisanju te uspostavio vlastiti sustav vrijednosti: u djelima probleme postavlja i razrješava na razini intelektualne igre i uz pomoć filozofiranja. Njegove najpoznatije priče bave se prirodom, beskrajem, zrcalima, labirintima, stvarnošću te identitetom. Naglasak velikog broja priča je na fantastičnoj radnji, a neka od popularnijih su Babilonska knjižnica, Aleph i Tajno čudo. Proglašen je jednim od najsamosvojnijih autora suvremene svjetske književnosti, a njegova je proza bitno utjecala na svjetsku književnost druge polovice 20. stoljeća.