Muzej čuda gospođice Peregrine Ransoma Riggsa

peregrine

Prvi put u deset godina ne znam što slijedi, a to me i plaši i oduševljava”, izjavio je poznati američki pisac Ransom Riggs kad je dovršio Pustošenje Vražjeg rala, posljednji roman o domu gospođice Peregrine za čudnovatu djecu. No, na radost obožavatelja diljem svijeta, u svojoj novoj, bogato ilustriranoj knjizi Muzej čuda gospođice Peregrine, koja izlazi do 14. travnja u izdanju Lumena, iznova je zaokupljen čudnovatima. Njegov nezaobilazan vodič kroz opasnosti i divote svijeta čudnovatih s uputama za nove članove prevela je Ana Josić, a može se nabaviti u prednarudžbi s popustom od 15 posto u webshopu Školske knjige.

Kao što u uvodu kaže Alma LeFay Peregrine, Riggsova najpoznatija ymbryne (zaštitnica čudnovatih) koja ovu nezaboravnu pripovijest piše u prvom licu, u njoj su „prvi put na jednome mjestu prikupljene sve informacije koje su potrebne čudnovatim osobama za život u neprijateljskom svijetuˮ. I najveći obožavatelji popularnog serijala o čudnovatima otkrit će u Muzeju čuda gospođice Peregrine neke nove tajne popraćene stotinama dosad neviđenih starih fotografija i izabranih ilustracija.

Knjiga se može čitati zasebno ili kao uvod u svijet čudnovatih o kojima govori šestodijelni serijal (Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu, Šuplji grad, Knjižnica duša, Zemljovid za čudnovate, Konferencija ptica i Pustošenje Vražjeg rala) te knjiga kratkih proza Priče o čudnovatima. Poznavatelji toga najvećeg bestselerskog serijala New York Timesa, USA Todaya i Wall Street Journala pamte da je Riggs već svojim prvijencem osvojio naklonost čitatelja i privukao pozornost slavnog filmaša Tima Burtona koji je ekranizirao mračnu priču o čudnovatoj djeci s natprirodnim moćima. Nadnaravan svijet telepatije i vremenskih petlji, cirkuskih predstava i mjenjolika, ubojitih praznoduha i stvorova dobio je u Muzeju čuda gospođice Peregrine neodoljiv dodatak.

Čitatelji će u tom jedinstvenom vodiču kroz Riggsove romane pronaći mnoge zadivljujuće podatke i priče, začudne povijesne događaje, upute kako sačuvati život tijekom vremenskih putovanja, iznimne ljude za koje možda nisu znali da su čudnovati (među kojima se spominje Nikola Tesla) i ulomke iz važnih čudnovatih spisa. Pozornost će im privući i zapažanja o „zagrobnome životu znanaca koji nisu mrtviˮ, živopisni izrazi na starome čudnovatom jeziku te popisi najvažnijih saveznika i neprijatelja, prevaranata i nadriliječnika. Mnoge će oduševiti upute o tome kako otkriti skrivene vremenske petlje, prepoznati je li tko normalan ili se samo pretvara da jest, ostati nezamijećen među normalnima, pobjeći od divljeg praznoduha, pronaći tajne sobe i skrivena mjesta, odglumiti vlastitu smrt i još mnogo toga.

To nevjerojatno živopisno štivo, opremljeno mnogobrojnim zadivljujućim fotogravurama, otisnutim drvorezima i važnim zemljovidima koji se dosad nisu mogli naći u knjigama, pomno je uredila Lumenova urednica Miroslava Vučić. Autorova sposobnost da čitatelja uvuče u priču, sjajna radnja i stil pisanja, kao i autentične stare fotografije, razlog su zašto joj je serijal o domu gospođice Peregrine među najdražima koje je pročitala i uredila u posljednjih pet-šest godina.

Osvojila me (opet) Riggsova mašta i sposobnost profiliranja toliko različitih književnih likova, a to uistinu znaju samo najbolji. Čini mi se da je upravo u Muzeju čuda gospođice Peregrine autorova kreativnost došla do samog vrhunca. Svaki će čitatelj kojega zanima svijet čudnovatih, bio on novi ili stari, uživati u ovoj priči! I obožavatelji romana o Harryju Potteru napokon će doći na svoje jer je priča o čudnovatima, ispripovijedana u šest romana te u knjizi kratkih proza Priče o čudnovatima i u Muzeju čuda gospođice Peregrine, također divna saga o čarobnoj djeci koja se bore protiv zla dok pronalaze novu obitelj i svoj dom. Svi koji luduju za fantasyjem, vole Georgea R. R. Martina, J. R. R. Tolkiena, Philipa Pullmana i Sabu Tahir zavoljet će (ili već vole) i Ransoma Riggsaˮ, smatra urednica knjige.

U Riggsovim „napetim, dirljivim i čudesno neobičnim romanima fotografije i tekst sjajno se dopunjuju i čine nezaboravnu priču”, ocijenio je svojedobno pisac John Green. Potvrđuje to i Muzej čuda gospođice Peregrine u kojemu autor antologijskih djela suvremenog fantasyja još jedanput virtuozno spaja fikciju i fotografiju te pruža jedinstveno čitateljsko iskustvo koje poziva na humanost, toleranciju i prihvaćanje onih koji su drukčiji.