Kućni ljubimac idealan za vas i vašu obitelj

kućni ljubimac

Danas, kada život postaje brži, kućni ljubimac može biti izazov. Stoga prije odabira određenog kućnog ljubimca valja dobro razmisliti imate li za tako nešto priliku.

Svaka životinjska vrsta ima specifične potrebe u pogledu smještaja, ishrane i zdravstvene zaštite. Ako ste pokrili osnove, možete razmišljati o dobivanju novog člana obitelji.

Mačke

Mačka je idealan ljubimac za ljude koji puno rade i nemaju dovoljno vremena posvetiti se kućnom ljubimcu. Kvalitetna hrana, voda i povremena igra bit će dovoljni samostalnim mačkama. Ovisno o temperamentu i osobnosti, ponekad vlasnici i njihove mačke žive kao cimeri, bez puno interakcije. Ako je maca umiljata, stalno će zahtijevati vašu pažnju kada ste kod kuće. Kad ste odsutni, jednostavno će spavati dok se ne vratite.

Ako imate malu djecu, najbolje je nabaviti mačića kako bi se od početka navikli jedno na drugo. Naravno, djeci treba objasniti da mačić nije igračka i naučiti ga kako se brinuti o njemu, koje su mu potrebe i kada mu treba dati prostora za disanje. To vrijedi i za psa kao i za svaku drugu životinju koju odaberete.

Svakako imajte na umu da mačka može svugdje skočiti pa ukoliko ne volite da mačka dođe na kuhinjski pult ili stol, onda ona i nije pravi izbor za vašu obitelj.

Psi

Ako ste se odlučili za psa bilo koje veličine, morate znati koliko je vremena potrebno za pravilnu njegu šteneta ili odraslog psa. Prva godina života psa je presudna za njegov “odgoj”. To je period kada se morate maksimalno angažirati i naučiti psa kako se ponašati praktično kroz cijeli život. Ako se nešto propusti u ovoj fazi, kasnije je teško ispraviti.

Odabir pasmine je potpuno individualna stvar, ali bi ipak bilo dobro raspitati se o mogućim zdravstvenim problemima vezanim uz pasminu. Nasljedne bolesti pravi su problem kod nekih pasmina i najbolje je unaprijed znati što možete očekivati u tom pogledu.

Dolazimo do troškova hranjenja koji uglavnom nisu visoki kod malih i srednjih pasmina. Ako je pas velike ili gigantske pasmine, jede praktički koliko i čovjek, što može biti opterećenje za kućni budžet.

Ne zaboravite na kvalitetnu zdravstvenu uslugu. U početku je to primarni program cijepljenja, a kasnije redovito čišćenje od vanjskih i unutarnjih parazita, razni preventivni pregledi i godišnje cijepljenje. Zato odaberite dobrog veterinara i brigu o zdravlju vašeg ljubimca prepustite liječniku.

Ako odaberete štene mješanca ili usvojite odraslog psa iz nekog azila za kućne ljubimca, uglavnom dobijate najprivrženijeg prijatelja doživotno i upravo su mješanci preporuka mnogih.

Ptice

Razne ptice, od kanarinaca do najvećih papiga, vrlo često nađu mjesto u našim domovima. Uz toliko različitih vrsta ptica, morate biti svjesni da je uzgoj ptica problem sam po sebi. Specifičnosti u njihovoj prehrani nema kraja. Insekti, razne žitarice pa čak i nektar.

Kod ptica je najvažnija prevencija bolesti koja se sastoji od pravilne ishrane i pravilnog rukovanja. Ako se ptica razboli, liječenje je teško i neizvjesno.
Također, ptice ne vole biti same kao ni psi. Ako radite cijeli dan, ptica nije idealan kućni ljubimac za vas.

Glodavci

Hrčak, zamorac, zec imaju svoje prednosti. Uglavnom su ograničeni na kavezno držanje s minimalnim prehrambenim zahtjevima. Mogu ostati u kavezu ako nemate previše vremena za njih, a djeca traže kućnog ljubimca. Iako je naša preporuka da ih puštate van izvan kaveza da nisu stalno zatočeni. Ovi ljubimci uglavnom žive kraće, svega nekoliko godina pa ovisno da li vam je ova informacija privlačna ili ne odlučit ćete se za ovakvog ljubimca. Nekom je ovo prednost, a nekom velika mana.

Akvarijske ribice

Akvarij je pravi ukras svakog doma. Ljubitelji akvarija najčešće ih drže u dnevnoj sobi i uživaju u pogledu na mikro podvodni svijet. Mnogi vlasnici akvarija nemaju TV.

Osim početne investicije u postavljanje akvarija, kasnije nemate praktički nikakvih troškova održavanja osim hrane za ribe. Ono što akvariju treba je vaše vrijeme – nekoliko sati tjedno da ga očistite kako bi sve izgledalo dobro.

Reptili

Kameleoni i iguane su jedni od zanimljivijih egzotičnih kućnih ljubimaca. U toploj sezoni čak ih se može izvesti u šetnju na povodcu, što izaziva iskreno iznenađenje prolaznika.
I što je najvažnije, njihov je karakter sličan onom psu: oni se vežu za vlasnika i ubrzo ga počinju prepoznavati među ostalim ljudima. Jedna od najdražih iguana aktivnosti može biti sjedenje na ramenu vlasnika u toploj sezoni.

Gmazovi poput manjih guštera i zmija nisu društveni kao sisavci, ali mogu biti dobri za male prostore.
Ne stvaraju buku i relativno ih je lako njegovati. Vrste guštera koje su dobre za početnike uključuju leopardove macakline, grbave macakline, kućne macakline, bradate zmajeve i anole.
Vrste zmija koje ne zahtijevaju velike nastambe uključuju kukuruzne zmije, kraljevske zmije, mliječne zmije i kuglaste pitone.

Ako vas privlače egzotični kućni ljubimci – prije nego što donesete konačnu odluku o kupnji, morate shvatiti da oni zahtijevaju posebne uvjete, optimalnu temperaturu i vlažnost za svoj život. Ljudsko prebivalište nije uvijek optimalno stanište za njih i obično žive u terarijima koji su posebno opremljeni za njihove potrebe. Svakako imajte na umu da se ove životinje uglavnom hrane živim kukcima ili miševima pa razmislite da li ste spremni za takvu prehranu ljubimaca.

Na kraju krajeva, odabir kućnog ljubimca individualna je stvar. Ovisi o načinu života pojedinca ili obitelji i njihovoj sposobnosti. Kućni ljubimac će sigurno obogatiti život svog vlasnika i otvoriti mu vrata u prekrasan svijet za koji on nije ni znao da postoji.

Kou god odluku donijeli, zapamtite da kućni ljubimac nije igračka i jednokratna zabava nego živo biće koje živi i do 20 godina te traže pažnju i skrb kao i ljudi. Životinje su vrlo privržene svojim vlasnicima i svako ostavljanje i ne briga za njih ih jako boli. Ukoliko niste spremni preuzeti obavezu i brigu oko bilo koje životinje, nemojte je niti kupovati.

Foto: Unsplash, Freepik