Vampirski dnevnici: serija bez roka trajanja stiže na male ekrane

vampirski dnevnici

Jeste li znali da je pitoreskno mjestašce Mystic Falls stvarni gradić poznat kao Covington, u saveznoj državi Georgia? Ako ne možete zamisliti odjek koji su „Vampirski dnevnici“ stvorili, dovoljno je da znate kako je zbog popularnosti serije porastao turizam u gradiću kojeg godišnje posjete tisuće obožavatelja, obilazeći nezaboravne lokacije snimanja.

Ono što ovu seriju, koju utorkom gledamo na FOX Life kanalu, dodatno razlikuje od ostalih vampirskih serija je što svako nadnaravno biće Mystic Fallsa ima svoju povijest. Razrađena je mitologija vampira, vještica i vukodlaka što se nije promijenilo od prve do posljednje sezone. Zbog pažnje koju su redatelji i scenaristi dali svakoj epizodi sezone, na trenutke je lako zaboraviti kako ovaj magičan svijet zapravo ne postoji.

Vampirski dnevnici“ jednu stvar rade bolje od konkurencije – serija besprijekorno spaja nadnaravne elemente, romantiku i dramu, stvarajući jedinstvenu mješavinu žanrova. Osim toga, istražuje teme poput otkupljenja, žrtvovanja za one koje volimo i posljedice vlastitih postupaka. Serija je pomogla popularizaciji žanra nadnaravne romanse koji je i danas iznimno popularan, odnosno postao je kulturni fenomen. Utjecaj na popularnu kulturu vidimo, ne samo u vojsci obožavatelja koji seriju prate i godinama nakon što je završila, već i u modnim trendovima koje je diktirala, slavi koju je donijela svojim protagonistima te spin-off serijama.

Prikaz marginaliziranih likova raznolikom gledateljstvu omogućilo je da se u popularnoj seriji poistovjeti s barem jednim likom. „Vampirski dnevnici“ jedna je od onih serija koje su obilježile popularnu kulturu i osvojile gledatelje širom svijeta. Julie Plec, redateljica ovog kultnog klasika, inspiraciju je pronašla u istoimenom nizu knjiga autorice L.J. Smith koja je stvorila svijet nadnaravnih bića prepun vampira, vještica i vukodlaka s vrlo ljudskim problemima – od slomljenih srca do puknutih prijateljstava pa sve do životnih moralnih dilema.

Seriju zbog koje smo slabi na vampire, vještice i vukodlake gledamo od 14. ožujka FOX Life kanalu, utorkom u 21 sat.