Sedam i pol pouka o mozgu

o mozgu

Ususret Tjednu mozga koji će se u Hrvatskoj obilježiti od 13. do 17. ožujka, Sedam i pol pouka o mozgu knjiga je koje se nameće kao idealan podsjetnik na širok spektar aktivnosti koje mozak samostalno obrađuje regulirajući sve centre čovjekova organizma, a posebno onaj za emotivne i ponašajne reakcije

U izdanju nakladničke kuće Petrine knjige izašla je zbirka znanstvenih eseja s polja psihologije Sedam i pol pouka o mozgu američke psihologinje i spisateljice Lise Feldman Barrett. Ovo dojmljivo štivo napisano univerzalnim jezikom pruža pogled u znanstvena istraživanja fenomena mozga donoseći zanimljive i poučne činjenice o njegovom unutarnjem radu, a usput odbacujući laička tumačenja psihološkog aspekta živčanog sustava. Prijevod knjige potpisuje Aleksandra Barlović.

Sedam i pol pouka o mozgu znanstvena je zbirka glasovite neuroznanstvenice Lise Feldman Barrett koja je kroz sedam kratkih eseja i jedne priče demistificirala tu veliku ‘nepoznatu’ sivu masu između naših ušiju. Kratki, ali intrigantni eseji otkrivaju odakle dolazi mozak, kako je strukturiran te kako radi u tandemu s drugim mozgovima, ali i pobijaju popularne mitove poput onih o „gušterskom mozgu“ ili borbi između misli i emocija prilikom određivanja ponašanja. Ovo poučno djelo objavljeno je 2020. godine, a mnogi su ga prestižni znanstveni časopisi proglasili knjigom godine.

Ponajviše zainteresirana za građevne jedinice emocionalnog života te nastanak i percipiranje samih emocija ovisno o psihološkim i društvenim faktorima, autorica pruža uvid u nerijetko zanemarene mehanizme mozga potičući kreiranje perspektive udaljene od biološke interpretacije te orijentirane na misaone i ponašajne funkcije tog autonomnog organa. Tako zbirka ne ilustrira vanjštinu niti se bavi fiziologijom središnjeg organa živčanog sustava, već pojašnjava principe i tijek svakodnevnih mozgovnih radnji koje vidimo kao ponašanje ili osjetimo kao emociju. Zadržavajući znanstvenu etičnost, a pritom posežući za stilskom dojmljivošću, autorica uspješno zadržava pažnju čitatelja otkrivajući mu kako razmišlja i percipira situacije oko sebe, ali i što je utjecalo na razvijanje određenog model mozgovnih reakcija.

U obilježavanju Tjedna mozga (13. do 17. ožujka) pridružuje se i nakladnička kuća Petrine knjige novom knjigom Sedam i pol pouka o mozgu, štivom je koje se nameće kao idealan podsjetnik na širok spektar aktivnosti koje mozak samostalno obrađuje regulirajući sve centre čovjekova organizma, a posebno onaj za emotivne i ponašajne reakcije. Također, prisutnost metodološkog oslonca ovo dojmljivo djelo izdvaja iz kategorije priručne literature za samopomoć te mu dodjeljuje obrazovno-razonodni karakter stvoren kombinacijom znanstvene relevantnosti i fun fact anegdota. Zadirući u čisto psihološku perspektivu živčanog sustava obogaćenu razvojnom teorijom mozga i principa njegova rada, knjiga pruža sažet, ali otrježnjujuć pogled na snagu organa koji pokreće dva dijametralno suprotna svijeta unutar istog bića – normaliziran fizički i nepredvidivi psihološki.

Najbolje knjige 2020.” – AMAZON

Najbolje znanstvene knjige 2020.” – BARNES I NOBLE

“Volim sve u ovoj knjizi. Napisana je oštro i inteligentno. Primjeri funkcioniranja mozga privlaći će vašu pozornost. Naučio sam desetke novih spoznaja..” – FORBES

Fascinantno i informativno, to je popularna znanost u svom najboljem izdanju.” – THE GUARDIAN

U svojih malim, ali snažnim ‘Sedam i pol lekcija o mozgu’, gospođa Barrett uvjerljivo objašnjava da je mnogo toga što smo mislili da znamo o mozgu pogrešno.” – THE WALL STREET JOURNAL

Lisa Feldman Barrett američka je psihologinja i spisateljica rođena u Kanadi. Diplomirala je na Sveučilištu u Torontu, a doktorirala kliničku psihologiju na Sveučilištu Waterloo baveći se teorijom konstruiranih emocija i njihovom prirodom. Osim u kliničkoj, okušala se i u socijalnoj psihologiji, psihofiziologiji te kognitivnoj znanosti i neuroznanosti. Predavala je psihologiju na raznim fakultetima, a danas radi kao profesorica na Sveučilištu Northeastern. Uz Jamesa Russella osnivačica je Društva za afektivnu znanost te časopisa Emotion Review čija je urednica. Napisala je dvije znanstvene knjige za javnost: Kako se stvaraju emocije (2017.) te Sedam i pol lekcija o mozgu (2020.), a njezin TED govor bio je među 25 najpopularnijih u svijetu 2018. godine.