Festival Svjetla Zagreb 2023.

festival svjetla zagreb

Uoči dolaska proljeća neke od najprepoznatljivijih zagrebačkih veduta i ovog će se ožujka pretvoriti u svojevrsna platna na kojima će svoje svjetlosne čarolije izvoditi brojni domaći i inozemni kreativni majstori.

U organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i partnera te uz podršku Grada Zagreba, Festival svjetla Zagreb održat će se od 15. do 19. ožujka, na 28 lokacija u Gornjem i Donjem Gradu na kojima će Zagrepčani i njihovi gosti moći uživati u 33 atrakcije.

Nakon prošlogodišnjeg premijernog širenja lokacija Festivala svjetla Zagreb, ovogodišnje izdanje ponovo uključuje Donji grad gdje smo obuhvatili i neke nove lokacije kako bismo svima olakšali obilazak i smanjili gužve. Tako smo uveli lokacije Ribnjaka, Stare Vlaške, Kurelčeve ulice, Trga hrvatskih velikana, Trga žrtava fašizma kojima smo zaokružili istočni dio centra grada, a novitet su i tržnica Dolac te Opatovina.
Novost predstavljaju međunarodne suradnje s umjetnicima iz Francuske čije će instalacije biti na četiri lokacije (Dolac, EU trg, Trg kralja Tomislava i Ribnjak) te Italije i Nizozemske. Veseli me i hrvatsko gostovanje iz Šibenika, a ponovo su nam se priključili umjetnici iz Berlina.
Ova gostovanja, kao i veliki interes stranih i domaćih umjetnika za buduće nastupe, pokazuju da Festival svjetla Zagreb postaje autentični međunarodni projekt i događanje, stoga ovim putem zahvaljujem svim partnerima što su se uključili u njegovu vrlo zahtjevnu i opširnu realizaciju“, kazala je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld najavljujući ovogodišnje, peto izdanja Festivala.

Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što se imamo priliku predstaviti na ovom sjajnom festivalu doista dojmljivog programa. Od samih početaka inspirirani smo multimedijom i novim digitalnim, suvremenim rješenjima, posebno kada je riječ o interpretaciji baštine. Iza nas je jako puno produkcije različitih multimedijalnih i digitalnih sadržaja, a sada imamo priliku u metropoli predstaviti vrlo zanimljiv i dinamičan sadržaj nastao kroz europski projekt obnove Tvrđave sv. Ivana, najveće kopnene šibenske tvrđave”, kazala je ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Poseban užitak za djecu
Dodatno oduševljenje izazvat će i instalacije postavljene u parkovima i šetalištima koje su namijenjene djeci, a koje će ih odvesti u svijet igre i veselja. Jedna od njih je i Neon Playground na Dubravkinom putu.
Ondje ih očekuje magično igralište pod svjetlima reflektora, idealno za sanjarenje, zabavu i uživanje u čaroliji maštovitih boja. Osim djeci, odličan provod zagarantiran je i njihovim roditeljima.

Program otvorenja zakazan je za srijedu, 15. ožujka, u 19 sati uz laser show kod Ljetne pozornice Tuškanac, a, kao i prijašnjih godina, Festival će biti otvoren od 18 do 23 sata.
Ulazak na sve programe je besplatan, a zbog mogućih gužvi preporuča se dolazak javnim prijevozom.

Više informacija o pojedinim programima, kao i karta lokacija, dostupni su u Centrima za posjetitelje te na službenoj web stranici festivala.