Aline – glas ljubavi

aline

Quebec, 1960-e. Sylvette i Anglomard dočekali su svoje četrnaesto dijete, Aline. U ovoj skromnoj obitelji glazba je sve. Kad producent otkrije Aline i njezin zlatan glas, ima samo jednu ideju na umu: učiniti je najpopularnijom pjevačicom svijeta. Potpomognuta od strane članova vlastite obitelji, iskustvom Guya Claudea te okružena silnom pažnjom i ljubavi, Aline postaje tvorcem nevjerojatne životne sudbine. Valérie Lemercier, dvostruka dobitnica nagrade César, glumi Aline u glazbenoj drami nadahnutoj životom i karijerom legendarne Céline Dion.

Često sam slušala njezine pjesme, posebno one na kojima je surađivala sa Jean-Jacquesom Goldmanom. Nisam znala mnogo o životu gospođe Dion niti poznavala ostatak njezina glazbenog opusa. U prosincu 2016., kad sam je, poput milijuna drugih ljudi, ugledala kako čini prve životne korake bez životnog partnera Renéa, uvelike sam se poistovjetila s ovom nevjerojatnom osobom i pjevačicom. Bila sam dirnuta njezinom hrabrošću, njezinom samoćom. Odmah sam shvatila da je ova velika umjetnica okosnica mojeg sljedećeg filma. Iste večeri Emmanuelle Duplay (dizajnerica produkcije) slušala me i rekla mi da apsolutno želi raditi na filmu. Povrh talenta, ono što me fascinira kod Céline jest njezina iskrenost. Ona je poput otvorene knjige, prema publici se odnosi kao prema vlastitoj obitelji. Kad sam je promatrala na koncertu u Bercyju, s lakoćom sam procijenila njezin žar i koliko su njezini obožavatelji divni. Osjećala sam se kao kod kuće.”, pojašnjava genezu filma “Aline – glas ljubavi” redateljica Valérie Lemércier koja ujedno u filmu utjelovljuje svjetsku pop ikonu.

Film je nastao u kanadska koprodukciji. Snimali smo ga u četiri zemlje: Francuskoj, Kanadi, Španjolskoj i Sjedinjenim Državama. Ovo je bio prvi put da sam bila odgovorna za tako veliki film i zato mi je i više nego čudno reći: ovo je možda bio moj najlakši posao na filmu. Ne u smislu rasporeda već zbog radosti koja je vladala na setu filma, ali i zato što su svi članovi ekipe bili uzbuđeni temom. Životna snaga i humor Céline Dion nadahnuli su nas sve.

Kino najavu pogledajte ovdje.

VALÉRIE LEMERCIER (1958.) rođena je u Dieppeu, Seine-Maritime (Francuska). Kao kći farmera, Lemercier je odrasla u Gonzevilleu, a zatim studirala na Konzervatoriju u Rouenu – plesnoj, glazbenoj i dramskoj školi. Debitira na filmskom platnu 1988. u televizijskoj seriji “Palace”. Lemercier je osvojila dvije nagrade César za sporedne uloge u filmovima “Les Visiteurs” (1993.) i “Fauteuils d’orchestre” (2007.), a bila je i voditeljica ceremonije dodjele iste nagrade 2006. i 2007.. Nedugo zatim, Lemercier postaje uspješnom filmskom redateljicom. Godine 1996. objavljuje debitantski glazbeni album naslovljen “Valérie Lemercier chante”.

SYLVAIN MARCEL (1964.) kanadski je glumac. U frankofonom dijelu Kanade, Marcel je najpoznatiji po pojavljivanju u televizijskim reklamama Familiprix od 2003., a u onom engleskome po ulozi u hit filmu “Bon Cop, Bad Cop”. Ovaj se sjajan kanadski glumac, također, pojavljuje u ,mnogim drugim igranim filmovima i televizijskim emisijama. Marcel je nominiran za nagradu César, u kategoriji najbolje sporedne muške uloge, na 47. dodjeli nagrada César (2022.) upravo za svoju izvedbu u filmu “Aline – glas ljubavi”.