Čistim život – predstava o posrnulim junakinjama

čistim život

Čistim život – komična je predstava s elementima cabareta i stand-upa u kojoj Tea Šimić i Lana Vatsel ne tumače samo glavne uloge, nego se vješto transformiraju i u desetak sporednih likova.

Jedna se priča razvija oko djevojke koja se na kraju dvadesetih vraća u roditeljski dom, a druga u fokusu ima četrdesetogodišnjakinju koja se s djetetom iz Njemačke vraća u Zagreb nakon kraha braka. Dok protagonistice čiste život, sukobljavaju se sa svojom okolinom, bližnjima, likovima iz prošlosti te unutarnjim demonima. Neposredno pred publikom junakinje ogoljuju svoje životne padove i prikupljaju snagu za ustajanje ismijavajući tragičnost naše svakodnevice.

Autorski tim ovu komičnu predstavu opisuje kao mono-dijaloški cabaret za dvije glumice s malo pjesme i mnogo drame. Redatelj je Lovro Krsnik, asistent režije Roko Ševerdija, a tekst i dramaturgiju potpisuje Lucija Klarić.

Tekst je počeo nastajati nakon što je projekt 6 glumica traži autora potaknuo dramske umjetnice na stvaranje kazališnih komada u čijem su središtu punokrvna ženska lica.
Pokušala sam iskoristiti činjenicu da volim ismijavati sebe i svoj život, te stvoriti tekst s dva ženska lika koja će biti emocionalno i karakterno kompleksnija od jednodimenzionalnih patnica, tugaljivih majki, fatalnih i histeričnih žena kakve vladaju literaturom starijeg kova“, kazala je Lucija Klarić te otkrila da je u fabulu ugrađeno njezino žensko iskustvo, ali i ono ženskih figura koje su dominirale njezinim životom.

Drago joj je što su se i glumice zahvaljujući svojim osobnim iskustvima lako mogle povezati s likovima. Glavnim likovima nije nadjenula imena nego je tekst podijelila između Prve Glumice i Druge Glumice. Plejadom glumačkih transformacija na sceni se pojavljuje niz upečatljivih likova među kojima je razmaženo dijete u predpubertetu, roditelji koji ne poznaju riječ „razvod“, te teta koja je popila svu pamet svijeta. Predstava je lišena nepotrebnih efekata – od scenografskih do zvučnih i svjetlosnih, pa je pozornost gledatelja isključivo na glumicama.

Tekst je pisan po uzoru na stand-up komediju, no nisam se željela odreći onoga što kao diplomirana dramaturginja najbolje poznajem – narativa i dijaloga. Tako je nastao Čistim život. Režijom je predstava postala mnogo dinamičnija, prostorno i fizički razigranija nego što je stand-up. I produkcijski smo željeli biti maksimalno nezahtjevna predstava koja će se moći snaći u bilo kojem prostoru i uvjetima što je karakteristika nezavisne scene. Time smo glumicama postavili pravi izazov. Iako je njima dvjema na plećima niz likova, one su profesionalke koje to zbilja junački rade i pritom se iskazaju pred publikom jer doista u predstavi nema ničega doli njih i ljudi koji ih gledaju“, rekla je Lucija Klarić.

Ova je predstava potvrda da se u Zagrebu razvija uzbudljiva nezavisna, tzv. off scena. U klupskim prostorima bez baršunastih crvenih zavjesa predstave postavljaju vrhunski obrazovani kazalištarci sa svježim idejama i energijom.

Predstavu Čistim život producirali su Centar za dramsku umjetnost i Umjetnička organizacija Točka na i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

Predstava se izvodi nedjeljom navečer u klubu Hard Place kraj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Ulaznice se kupuju na ulazu u klub, a moguće ih je rezervirati i putem e-adresa: tocka.tockanai@gmail.com i centar.za.dramsku.umjetnost@gmail.com.