Zbogom Leonora

zbogom leonora

Braća Paolo i Vittorio Taviani svakako spadaju u najveća i najvažnija imena kada je talijanska kinematografija u pitanju. Još od davne 1954. godine kada su započela zajedno pisati i snimati filmove, braća su u više od šest desetljeća publici donijela iznimno veliki broj kvalitetnih, hvaljenih, nagrađivanih i, što je najvažnije, voljenih filmova u kojima su podjednako uživali filmski kritičari, ali i publika. Kada je u travnju 2018. tada 89-godišnji Vittorio Taviani preminuo mnogi su očekivali da će se njegov dvije godine mlađi brat Paolo povući iz svijeta kinematografije. No, Paolo se ove godine vratio i po prvi put u karijeri snimio film u samostalnoj režiji. Riječ je o drami ZBOGOM LEONORA koja je na filmskom festivalu u Berlinu osvojila posebnu nagradu FIPRESCI, a koju od četvrtka, 12. siječnja gledamo i u domaćim kinima. Ovim putem donosimo kino najavu za film.


ZBOGOM LEONORA priča je o avanturističkom putovanju Pirandellovog posmrtnog pepela iz Rima sve do Agrigenta, a koje nas odvodi na pogreb ispunjen nevjerojatnim događajima koji su se odvili samo petnaest godina prije njegove stvarne smrti. Istovremeno u filmu pratimo i Pirandellovu posljednju priču “Nokat” koju je napisao svega dvadeset dana prije vlastite smrti, a u kojoj je mladi Bastianeddu oduzet iz majčinih ruku sa Sicilije i prisiljen otići s ocem preko oceana, u Brooklyn, gdje zbog nemogućnosti prilagodbe i nostalgije koju osjeća za rodnim krajem počinjava iracionalan zločin…

Film ZBOGOM LEONORA započinje emotivnom i vrlo osobnom posvetom Paola svome bratu Vittoriju (“Za moga brata, Vittorija…”), a svakako je najfascinantnije u svemu tome da je čak i u 92. godini života ovaj slavni talijanski redatelj još uvijek aktivan što se snimanja filmova tiče. Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu, ZBOGOM LEONORA natjecao se u službenoj konkurenciji za glavnu nagradu Zlatni medvjed, a na kraju je osvojio posebnu nagradu FIPRESCI. To je samo još jedna u nizu Tavianijevih nagrada koji se u svojoj karijeri može pohvaliti s desecima osvojenih priznanja (skupa sa svojim bratom) koja uključuju i spomenutu nagradu Zlatni medvjed u Berlinu 2012. godine za remek-djelo “Cezar mora umrijeti” te osvojenu Zlatnu palmu 1977. godine na filmskom festivalu u Cannesu za izvrstan “Ja sam Bog otac”.

Hrvatska kino najava za film ZBOGOM LEONORA!

Pored Berlina, ZBOGOM LEONORA do danas se prikazao na desecima filmskih festivala diljem svijeta gdje je uglavnom pobrao hvalospjeve filmske kritike koja je najviše isticala senzibilnost, kompleksnost, hrabrost i kreativnost Tavianijeve režije, ali i samog filma. Na određeni način, ZBOGOM LEONORA oda je filmovima iz razdoblja talijanskog neorealizma nastalog za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, a koje se s pravom smatra jednim od najplodnijih filmskih razdoblja 20. stoljeća uopće; vrijeme kada je nastao veliki niz remek-djela Sedme umjetnosti filmaša poput Luchina Viscontija, Vittorija De Sice i Roberta Rossellinija koji su u kasnijim godinama uvelike utjecali i na mnogobrojne moderne redatelje.

Nagrađivani film ZBOGOM LEONORA od 12. siječnja u kinima!