Vojvoda – neprocjenjivo istinita priča

vojvoda

Beskrajno šarmantna britanska komedija Vojvoda s Jimom Broadbentom i Helen Mirren u glavnim ulogama očekuje vas ovog siječnja u kinima

Godina je 1961. Kempton Bunton, 60-godišnji taksist, krade Goyin portret Vojvoda od Wellingtona iz Nacionalne galerije u Londonu. Prva je to (i do sada jedina) krađa u povijesti ove ugledne institucije. Kempton šalje informaciju o povratu slavne slike pod uvjetom da vlada uloži više u skrb za starije osobe – nakon čega predvodi kampanju s ciljem pružanja usluge besplatne televizije umirovljeničkoj populaciji. Ono što se zatim događa postaje legendom. Tek 50 godina kasnije, na svjetlo dana isplivat će prava istina – Kempton je ispleo mrežu laži. Jedina istina bila je to da je riječ o dobrom čovjeku, odlučnom promijeniti svijet i spasiti vlastiti brak – kako i zašto je iskoristio Vojvodu ne bi li to postigla posebna je priča. Pred nama je i više nego zoran primjer kako postupci svakoga od nas mogu napraviti razliku i promijeniti društvo nabolje.

James Broadbent (1949.) priznati je britanski filmski, televizijski i kazališni glumac, nagrađen nagradama Oscar, Emmy, Zlatni globus i BAFTA. Rodio se u Lincolnshireu, u umjetničkoj obitelji. Majka mu je bila kiparica, a otac dizajner interijera i amaterski glumac koji je bivšu crkvu pretvorio u katzalište. Nakon što je prvo obrazovanje dobio u kvekerskoj školi u Readingu, odlazi u London i studira na tamošnjim najboljim institucijama. Prvotni uspjesi njega kao glumca vezani su za kazalište gdje je ostvario niz zapaženih uloga. Na filmu debitira 1978., na televizijskom ekranu već iduće godine. U dosadašnjoj karijeri ostvario je četrdesetak uloga, a stekao je reputaciju velikog profesionalca s kojim je uvijek veliko zadovoljstvo surađivati. Prvotno je bio angažiran za ulogu Del Boya u seriji “Mućke”, ali istu je morao odbiti zbog drugih obveza. Za svoja glumačka ostvarenja dobio je i niz priznanja, među ostalima i Oscara 2001. za ulogu u filmu “Iris“. Od ostalih Broadbentovih uloga izdvajamo one u filmovima „Moulin Rouge!“ Baza Luhrmanna, „Brazil“ Terryja Gilliama, „Dnevnik Bridget Jones“ Sharon Maguire te u filmovima „Život je sladak“ i „Još jedna godina“ Mikea Leigha.

Slavna Helen Mirren (1945.) nagrađena je Oscarom®, Zlatnim globusom, kao i nagradama Udruženja filmskih glumaca i BAFTA-e ya portret kraljice Elizabete II u filmu „Kraljica“ (2006.) velikog britanskog filmaša Stephena Frearsa. Svojim je glumačkim nastupima obilježila filmove „Crni petak za gangstere“ Johna Mackenziea, „Kuhar, lopov, njegova žena i njezin ljubavnik“ Petera Greenawaya, „Gosford park“ Roberta Altmana i „Ludilo Kralja Georgea“ Nicholasa Hythnera.

Roger Michell (1956-2021), sin britanskog diplomata, rođen je u Južnoj Africi, djetinjstvo provodi u Beirutu, Damasku i Pragu. Po vokaciji je bio kazališni i filmski redatelj. Najveći filmski hit koji Mitchell potpisuje jest igrani film „Ja u ljubav vjerujem“ s Julijom Roberts i Hughom Grantom u glavnim ulogama.

Kino najavu pogledajte ovdje.

Film VOJVODA od 19. siječnja u kinima!