Premijera dokumentarog filma Potraga za gušterom 

potraga za gušterom

Dokumentarni film Potraga za Gušterom scenarista i redatelja Lukše Benića PREMIJERNO u četvrtak, 19. siječnja, u 21:10 na HTV1.

Već više od dva stoljeća Dubrovnikom se prenosi legenda da u moru podno tvrđave Lovrjenac leži golemi brončani top, poznat pod imenom Gušter. To remek-djelo našeg najpoznatijeg srednjovjekovnog ljevača topova i zvona Ivana Krstitelja Rabljanina (Rab, ? – Dubrovnik, 1540.) prema predaji je izgubljeno u moru kada je austrijska vlast odnosila stare topove s dubrovačkih utvrda, s namjerom da ih pretopi ili izloži u vojnim muzejima.

Brojni dosadašnji pokušaji da se top pronađe nisu dali nikakve rezultate.

«Ova priča intrigira i zanima ljude u Dubrovniku već dugo vremena, pogotovo ekipu koja se bavi podmorjem, ronjenjem, koja detaljnije proučava povijest takvog tipa baštine. Film nije samo priča o Gušteru nego i o povijesti, toj vrsti naoružanja u Dubrovniku. Pokušali smo pobrojiti i sve veće potrage za Gušterom koje su se dogodile kroz 20. stoljeće. Nastojali smo raspetljati priču i pokazati je li to samo jedan od mitova koji su u poviješću bogatim gradovima kakav je Dubrovnik, dio identiteta samog tog grada ili je top stvarno postojao i izgubljen je na način kako je to zapisano u predaji ili legendama.» – pojašnjava redatelj Lukša Benić.

Dokumentarni film „Potraga za Gušterom“ prikazat će se u četvrtak, 19. siječnja u 21:10 na HTV1, a donosi nam priču ove nevjerojatne legende, i svega što se iza nje krije. Uz pomoć znanstvenika, povjesničara, entuzijasta i suvremenih arheoloških instrumenata ekipa je zaronila u more ispod Lovrjenca u potrazi za rješenjem višestoljetne misterije.

Narator je Vedran Benić, direktor fotografije Srđan Kokanov, montažeri Lukša Benić i Sebastijan Kobas, a producent Jure Bušić.

Produkcija: Jaka produkcija d.o.o. za HRT 2023.