Novi roman Jonathana Franzena “Raskrižja” 

raskrižja

Raskrižja su topliji roman od svega što je Franzen dosad napisao, širi u svom ljudskom suosjećanju

Godina je 1971. Russ Hildebrandt, pomoćni pastor liberalne crkve u predgrađu Chicaga, na rubu je raskida svog nesretnog braka i početka afere s udovicom iz župe, dok se njegova supruga Marion bori s mračnim tajnama svoje prošlosti. Njihov sin Clem vraća se s fakulteta opsjednut ratom u Vijetnamu i odlukom kojom šokira roditelje. Kći Becky, najpopularnija cura u srednjoj školi, zagrizla je u ideje kontrakulture, dok je njihov mlađi sin, genijalac Perry, koji se drogira i raspačava drogu, odlučio postati bolja osoba. Svaki član obitelji Hildebrandt nalazi se na svojevrsnom životnom raskrižju – onom egzistencijalnom, emotivnom, etičkom – i prolazi krizu vjere i morala.

U Raskrižjima prepoznajemo „klasičnog“ Franzena koji se vraća temi američke obitelji i maestralno pripovijeda priču iz različitih perspektiva kako bi potpuno ogolio svoje likove. Obitelj Hildebrandt puca po svim šavovima i neodoljivo nas podsjeća na Lambertove iz Korekcija ili Berglundove iz Slobode. S empatijom, humorom i nevjerojatnom virtuoznošću Franzen istražuje njihove intimne borbe: boriti se u nepravednom ratu ili pustiti druge da se bore umjesto nas, boriti se za brak ili odustati, boriti se za zdrav razum ili se predati ludilu i drogi, boriti se za svoje mjesto pod suncem ili se prepustiti samosažaljenju.

Obitelj Hildebrandt mikrokozmos je Amerike i društva sedamdesetih godina prošlog stoljeća, razdoblja toliko različitog, a toliko sličnog našemu.

Raskrižja“ su topliji roman od svega što je Franzen dosad napisao, širi u svom ljudskom suosjećanju…“ 
The New York Times Book Review 

Duhovni nasljednik Korekcija.“ 
Observer

Knjigu možete nabaviti na V.B.Z. online knjižari.