Najljepša tapeta na svijetu dolazi iz Hrvatske

tapeta

Nakon što je prošle godine njena tapeta „Maslinik“ proglašena najljepšom na svijetu, mlada hrvatska dizajnerica Josipa Maras drugu godinu zaredom dobila je istu nagradu. Njen novi rad – „Mramorni cvijet“ nagrađen je najprestižnijom nagradom u svijetu dizajna – Archiproducts Design Award Longlisted u kategoriji „Finishes“.

Iznimno mi je drago što je moj rad prepoznat i nagrađen od strane međunarodnog žirija, sastavljenog od pedesetak vodećih stručnjaka iz svijeta arhitekture, dizajna, kreative i fotografije. Dobiti ovakvo priznanje drugu godinu zaredom za mladu umjetnicu i poduzetnicu poput mene veliki je vjetar u leđa. Ponosna sam što imam priliku u svijetu prezentirati što imamo u Hrvatskoj – kreativnost, inovativnost i međunarodnu konkurentnost i kvalitetu“, poručuje Josipa Maras iz Milana, gdje je i službeno primila nagradu.

Žiri kod ocjenjivanja u obzir uzima koncept, dizajn, vrijednost brenda, inovativnost, estetiku, semantiku, funkcionalnost proizvoda, procjenjuje je li proizvod „green“, user-friendly, koja je njegova simboličnost i kakva tehnologija je korištena.

Konkurencija na ovakvim natjecanjima su vodeći svjetski brendovi poput Minottija i Poliforma. Biti u takvom društvu značajno je za mene osobno i za moj Studijo Wallart, ali i za Hrvatsku. Sjajan je osjećaj predstavljati svoju zemlju, pogotovo kad osvojite nagradu da ste najbolji na svijetu“, ističe Josipa Maras. Uz njenu kategoriju „Finishes“, žiri je ocjenjivao proizvode u kategorijama namještaj, kupaonica, kuhinja, predmeti za vanjsku upotrebu, ured, javni prostor, osvjetljenje, wellness, dekor, dijelovi zgrade, konstrukcija, lifestyle te komponente i materijali.

Josipa Maras dosad je nagrađena s nekoliko međunarodnih priznanja. Profesionalno se bavila slikarstvom, a potom je svoju umjetnost prebacila na uporabne predmete – tapete te otvorila prvu hrvatsku tvornicu tapeta Studijo Wallart. Danas uspješno surađuje s brojnim hotelskim lancima, vlasnicima privatnih vila, turističkim smještajima i raznovrsnim ugostiteljskim objektima. Početkom studenog predstavila se na beogradskom Sajmu nameštaja, najvećem sajmu za dizajn u ovom dijelu Europe.

Studijo Wallart specijaliziran je za dizajn i izradu zidnih tapeta u četiri različite vrste završnog materijala: efekt lana, glatki efekt, metalizirani i vodootporni. Prvi u Hrvatskoj uveli su vodootporne tapete, a dobitnici su i Greenguard certifikata, koji garantira sigurnu upotrebu u zatvorenom i vanjskom prostoru.