Kakve veze ima kvaliteta vode s kavom?

kvaliteta vode

Za završni neodoljiv okus kave važna je i kvaliteta vode

Svaki dan u svijetu se popije više od 2,5 milijarde šalica kave. To pokazuje kako je kava više od običnog pića, ona predstavlja iskustvo i ritual. Ljubitelji kave uživaju u ovom dnevnom ritualu čim se probude, a tijekom dana nastavljaju s dva ili mnogo više gutljaja. Za mnoge, ritual ispijanja kave je praktički automatski; bez razmišljanja o tome što se nalazi u pozadini ili kako nastaje taj neodoljiv okus koji mami sva osjetila.

Zapravo, dug je put u kojem se vrhunska zrna kave transformiraju u najfiniju šalicu #perfetto napitka. U njemu sudjelujemo svaki put kada uključimo uređaj za kavu.

Umjetnost transformacije i stvaranja nezaboravnih okusa
Iza svake šalice stoji jedinstvena priča koja je zaslužna za savršen prvi gutljaj. Mnoštvo je detalja koji utječu na stvaranje okusa. Osim kvalitetne mješavine kave koja uključuje kvalitetno zrno koje jamči bogatstvo okusa, za završni neodoljiv okus važna je kvaliteta vode koja je prisutna u svakom koraku stvaranja napitka.

De’Longhi_kvaliteta vode i kave
Tri su koraka koje zrno kave prolazi dok se ne transformira u neodoljivi #perfetto napitak

1. Mljevenje – proces pretvaranja prženih zrna kave u grubi do fini prah, omogućujući ekstrakciju ulja i aroma.
2. Kuhanje – radi se o kemijskom procesu u kojem kemijski sastav vode također utječe na konačni rezultat. Važna je njena tvrdoća i pH. Sve to utječe na miris i okus vode, što zauzvrat utječe na okus kave. Tijekom kuhanja vruća voda se izlijeva na mljevena zrna kave, natapa mljevenu kavu, apsorbira njezine kemijske elemente, zatim prolazi kroz filter i proizvodi ukusnu kavu. Postoji mnogo različitih metoda kuhanja, s različitim vremenima cijeđenja: espresso, na primjer, ima samo 20 do 30 sekundi kontakta između kave i vode.
3. Ekstrakcija – metoda koja se koristi za otapanje aroma i drugih komponenti iz pržene, mljevene i zbijene kave procjeđivanjem tople vode pod pritiskom. Ekstrakcija je ono što definira kvalitetu konačnog rezultata, određuje gustoću vrhnja na površini i daje kavi finu i postojanu teksturu.

Korak plus: održavanje uređaja
Jednako važan korak koji jamči kvalitetnu, svježe mljevenu šalicu kave s potpisom De’Longhi je ispravno održavan uređaj. Uređaj je potrebno redovito čistiti od kamenca i brinuti se da su svi dijelovi uređaja svježe očišćeni.

Pritom redovna briga o uređaju za kavu ne znači još jednu kućansku obavezu jer je industrijski prepoznatljiva De’Longhi tehnologija osigurala da se postupak čišćenja uređaja provede vrlo lako uz nekoliko dodira gumba i uz praćenje detaljnih uputa na zaslonu uređaja. Toliko je jednostavno, a osigurat će vam vrhunsku kvalitetu kave i neodoljiv okus uz duže zadržavanje uređaja novim. Pritom činite korak dalje prema održivosti.

De’Longhi_kvaliteta vode i kave

Transformacija s integritetom od zrna do šalice
U De’Longhiju proces pretvaranja dragocjenih sirovih zrnca u svježu šalicu kave, bogatog okusa nazivamo umjetnošću transformacije.
A mi smo na tom putu transformacije naših proizvoda i poslovanja na bolje. Riječ je o poštivanju zrnaca, brizi o tome odakle ona dolaze i predanim poljoprivrednicima i renomiranim pržionicama koje kavu čine vrhunskom.
Vjerujemo da je približavanje potrošača kavi i edukacija o procesu transformacije kave ključna za donošenje informiranih odluka.
Znamo da naši postupci imaju utjecaj i vjerujemo da svi možemo napraviti razliku.

Šalica kave sadrži cijeli svemir, a ne samo malo kofeina. Ispunjena je predanošću, vizijom, strašću, ljubavlju i poštenjem, a na nama je da pritisnemo pravi gumb i odlučimo popiti kvalitetnu kavu, dajući joj vrijednost koju zaslužuje.