Greta – godine ljubavi, godine sjećanja

greta

Ovo je podsjetnik na to koliko je bilo dugo putovanje iz poslijeratne Njemačke obilježene rasizmom i netrpeljivostima i koliki još put moramo prevaliti do pravednijeg društva“ – ovim riječima Denis Scheck s njemačkog ARD-a opisuje roman Greta: Godine ljubavi, godine sjećanja autorice Susanne Abel, objavljen u nakladničkoj kući Sonatina. I uistinu, Abel kroz priču o nemogućoj ljubavi jednog afro-američkog vojnika i Njemice po svršetku 2. svjetskoga rata u „Greti“ progovara o važnoj temi: rasizmu prisutnom na obje prethodno zaraćene strane, djeci mješancima proizašlima iz takvih nepoželjnih veza i diskriminaciji kojima su bila izložena zajedno sa svojim roditeljima.

U središtu priče poznati je kelnski televizijski voditelj Tom Monderath koji se brine za svoju 84-godišnju majku Gretu koja u posljednje vrijeme sve više zaboravlja. No Greta će se u svojoj zaboravljivosti prvi put otvoriti i ispričati mu djeliće svoje prošlosti o kojima nikada prije nije čuo – o djetinjstvu u Istočnoj Pruskoj u vrijeme nacizma, o bijegu pred Crvenom armijom i životu u Heidelbergu gdje je napokon pronašla novi dom, o siromaštvu u poslijeratnoj Njemačkoj. Kada Tom u majčinu domu slučajno naiđe na fotografiju afro-američkog vojnika te sliku tamnopute djevojčice, Greta zanijemi. U tom trenutku Tom odluči pomnije istražiti majčinu prošlost, a pred čitateljem se polako otvara prozor u djelić poslijeratne njemačke povijesti malo poznat široj publici. Priča o Tomu i Greti fiktivna je, ali Susanne Abel vješto je isprepleće s detaljno istraženim povijesnim činjenicama te se roman na trenutke doima kao dokumentarna pripovijest. „Greta“ je prvi veliki njemački roman koji se uhvatio u koštac s mračnim dijelom njemačke povijesti, tzv. „Brown babies planom“, možda i najgorim rasističkim poslijeratnim političkim programom diskriminacije nevinih ljudi i djece mješanaca.

„Greta“ je dirljiva priča o čijoj popularnosti u Njemačkoj svjedoči činjenica da već godinu i pol suvereno vlada Spiegelovom top listom, a hrvatski čitatelji sada je imaju priliku pročitati u izvrsnom prijevodu Sanje Gjenero.

Roman je dostupan u svim većim knjižarama diljem zemlje i na webshopu www.sonatina.hr.

VIŠE O NASLOVU
Tom Monderath medijska je zvijezda i voditelj večernjih vijesti na kelnskoj televiziji. Živi tipičnim životom samca, mnogo putuje i posvećen je poslu, a njegove veze sa ženama prolazne su i površne. Nije osobito blizak ni sa svojom majkom, 84-godišnjom Gretom. Ipak, znakovi demencije, koje je počeo primjećivati kod nje, zabrinjavaju ga. Iako se teško miri s činjenicom da je majka bolesna, Tom potiskuje sve ono što joj je cijeloga života zamjerao i preuzima brigu o njoj. Greta, koju njezin jedinac pamti kao distanciranu i depresivnu majku, počinje se otvarati i pripovijedati mu o svojem sretnom djetinjstvu u Istočnoj Pruskoj, o obitelji i ratnim godinama, ledenim i gladnim zimama u zbjegu, čežnji za nestalim ocem i poratnim danima u Heidelbergu. No kad Tom pronađe staru kutiju s majčinim uspomenama, u kojoj je fotografija mladog afroameričkog vojnika, stara vudu-lutkica i slika tamnopute djevojčice, Greta iznenada zašuti.
Prvi put u životu Tom odluči pomnije istražiti majčinu prošlost jer je napokon želi upoznati i shvatiti njezinu tugu. Malo-pomalo rekonstruira lik žene posve drugačije od slike koju je stvorio o svojoj majci. Ta nova žena snažna je, strastvena i tvrdoglava. I stoga ono što isprva opterećuje njegov naizgled savršen život, sasvim neočekivano postaje dragocjen dar – otkrivajući istinu o majci, otkrit će istinu i o sebi.

RECENZIJE
“Ovo je podsjetnik na to koliko je bilo dugo putovanje iz poslijeratne Njemačke obilježene rasizmom i netrpeljivostima i koliki još put moramo prevaliti do pravednijeg društva.” – Denis Scheck, ARD

“Na kraju romana, Susanne Abel zahvaljuje nebesima što živi u mirnodopskim uvjetima. Kad pročitate knjigu, bit će vam jasno i zašto.” – DONNA

O AUTORICI
Susanne Abel (1971.) rođena je u jednom selu na njemačko-francuskoj granici. Počela je rano raditi, već sa 17 godina, najprije kao asistentica odgajatelja, a kasnije i kao odgajateljica u ustanovi za djecu i mlade s posebnim potrebama. Nakon studija na Njemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu, afirmirala se kao spisateljica i redateljica zabavnih emisija i dokumentaraca. Greta – godine ljubavi, godine sjećanja (2021.) njezin je prvi roman. Nakon što je osvojio njemačku publiku i Spiegelovu listu bestselera, kojom suvereno vlada već godinu i pol dana, uspjeh je ostvario i u svijetu, a prava su prodana u desetak zemalja.
U lipnju 2022. godine Abel je objavila nastavak Grete, roman Was ich nie gesagt habe: Gretchens Schicksalsfamilie, koji se također odmah po objavljivanju našao na vrhu Spieglove top-ljestvice.
Susanne Abel živi i radi u Kölnu.