Charlotte Higgins: Grčki mitovi

grčki mitovi

Najdugotrajnije priče svih vremena opstaju ne samo zato što duboko govore o ljudskom stanju, već zato što ih priča i prepričava svaka generacija. ‘Grčki mitovi‘ Charlotte Higgins novo je prepričavanje klasičnih mitova u kojoj autorica i urednica kulture britanskog Guardiana poziva čitatelje da istraže inherentni seksizam ortodoksnih grčkih mitova pokazujući važnost žene u svakoj priči. Naime, žene koje su u grčkoj mitologiji itekako važne, ali uvijek u drugom planu, ovdje su dobile pravo na priču, no mit ne prekrajaju niti krivotvore.

Knjiga Grčki mitovi je upravo izašla u izdanju nakladničke kuće Petrine knjige, u prijevodu Petre Mrduljaš, a bit će dostupna na Interliberu na štandu Petrinih knjiga (Paviljon 6, štand: 4c).

U ovoj knjizi sadržani su svi grčki mitovi koji nas oduvijek zadivljuju, no ovaj put prepričani suvremenim, pripovjednim jezikom i možda malo više iz vizure ženskih likova koji su uvijek bili važni, ali često zapostavljeni. Ovdje su priče o Tezeju i Heraklu, o Trojanskom ratu, Tebi, Argu i Ateni. To su priče o ljubavi i čežnji, pustolovini i magiji, destruktivnim bogovima, nemoćnim ljudima i čudesnim bićima.

Autorica Charlotte Higgins priče usustavljuje i donosi kao prizore s tapiserija koje pletu Atena, Penelopa, Helena, Kirka i druge te stvara napeto novo tumačenje drevnih mitova igrajući se formom i blistavim pripovjednim stilom, no istodobno ne iznevjerava slavni predložak.

Knjiga je također komentar na moderno društvo, pri čemu čitatelj može povući paralele između priča starogrčkih žena i priča današnjih žena, dok ilustracije Chrisa Ofilija pridonose eleganciji knjige i novom pogledu na mitologiju.

Charlotte Higgins urednica je kulturne rubrike u listu Guardian. Njezina prva hvaljena knjiga je Ispod drugog neba: putovanja rimskom Britanijom, s kojom je bila u užim izborima za brojne književne nagrade. Knjiga Grčki mitovi doživjela je brojne pohvale uglednih kritičara. Charlotte Higgins živi u Londonu.

Chris Ofili britanski je umjetnik, i živi i radi na Trinidadu.

Higgins je velika pripovjedačica. Obožavam njezinu interpretaciju mitova i način na koji je mudro postavila pripovijedanje kroz opisivanje prizora s tapiserija. -Madeline Miller

Sjajno, suvremeno promišljanje… Higgins će vas natjerati da ponovno žalujete za ovim napaćenim i prokletim smrtnicima. – The Times

Higgins nas vodi kroz labirint međusobno povezanih priča na potpuno nov način. Ona pronalazi i upozorava na nova značenja. Ova je knjiga prava poslastica ne samo za nas nego i za generacije koje dolaze. – Guardian

Eruditska i uzbudljiva knjiga… sjajno. – Observer

Feminizam je u ovim pričama suptilan, ali postojan… Autorica ne nameće suvremene vrijednosti drevnom tekstu… Čak će i čitatelji koji mnogo znaju o grčkoj mitologiji doživjeti nova otkrića i iznenađenja. – New Statesman

Cijena: 165,75 kn (22,00 €)

Facebook stranica