Predstava ‘LiLa’ o maloj klaunesi koja mijenja boju nosa

predstava lila

Lutkarska predstava za djecu ‘LiLa’ premijerno je otkrila publici dogodovštine klaunese Lile. Ona je dio družine CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora, mijenja boju nosa, živi u trenutku, osluškuje i pronalazi najkompliciranije rješenje za svaki problem.

Uspješna premijerna izvedba predstave ‘LiLa’ 14. i repriza 15. listopada u Kazalištu Mala scena, pobudila je dječju znatiželju i odvela ih u maštoviti klaunovski svijet, prepun obojenih dogodovština. ‘LiLa’ je potaknula male gledatelje da širom otvorenih očiju promatraju sebe i svijet oko sebe, da se odvaže maštati i otputovati onkraj duge, baš kao što to čini i ona.

Riječ je o autorskom projektu Nine Sabo, glumice i klaunese u udruzi CRVENI NOSOVI klaunovidoktori i Morane Dolenc, redateljice i lutkarice, koja je nastala u koprodukciji Lutkarske organizacije koju fakat trebamo – LOFT iz Zagreba i Umjetničke organizacije CLOU iz Rijeke.

Predstava ‘LiLa’ nastala je po istoimenoj slikovnici Nine Sabo, djeci i starijima poznata i kao klaundoktorica Lila u udruzi CRVENI NOSOVI klaunovidoktori te nam je rekla: „Lik iz slikovnice, Lila, je ista Lila koju djeca susreću u riječkoj bolnici i domu za nezbrinutu djecu i koja posjećuje bake i djedove u domu za starije i nemoćne. Htjela sam se poigrati time što Lila radi u svoje slobodno vrijeme, izvan bolnice i domova.“

Nakon premjere porazgovarali smo s Ninom Sabom: „Neopisivo mi je drago što je Lila iz slikovnice uspjela napustiti papir i popela se na kazališne daske. Veselim se novim igranjima predstave i putovanjima jer želim da sva djeca upoznaju Lilu. Uspjeli smo sve lijepo ušareniti i izmaštati.“ rekla je.

Kako bi svatko uvijek uz sebe mogao imati svoju malu klaunesu, na predstavi su djeci bile dostupne besplatne slikovnice ‘Lila’. Prikupljane su i dobrovoljne donacije za udrugu CRVENI NOSOVI klaunovidoktori, kako bi klaunovi i dalje mogu donositi osmijeh i radost onima kojima su najpotrebniji. Saznajte kako im i vi možete pomoći na: https://www.crveninosovi.hr/#donate

Autorsku glazbu predstave potpisuju Anita Valo i Meri Jaman iz glazbenog sastava MERITAS, a vizual predstave, lutke i scenografiju izradila je Andreja Jandrečić.
Program su sufinancirali Ministarstvo kulture i medija RH i Odjel za kulturu Grada Rijeke. Rad UO LOFT-a financira Zaklada Kultura Nova.