Odmor bez barijera za osobe u invalidskim kolicima

odmor bez barijera

Svake sezone osobama u kolicima odlazak na more i ljetovanje čini se kao scenarij iz filma Blagajnica hoće ići na more: prepreke na sve strane, a na ljetovanju se češće umore nego odmore. Većina članova Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) ne ide na Jadran jer u Republici Hrvatskoj nemaju u potpunosti prilagođene destinacije.

Istraživanje je otkrilo da u RH ne postoji turistička destinacija koja je u potpunosti prilagođena osobama u invalidskim kolicima. Ministarstvo turizma provelo je istraživanje 2017. godine i pokazalo da je 76% tih plaža pristupačno, no samo 44% njih je djelomično dostupno moru, dok je WC nedostupan u 78% slučajeva.

Stoga su iz HUPT-a pokrenuli donatorsku kampanju kako bi u sljedeća tri mjeseca skupili sredstva za realizaciju projekta „Odmor bez barijera za osobe u invalidskim kolicima – prilagodba turističke destinacije“. Cilj je prilagodili jednu destinacije u kojoj bi osobe koje se kreću uz pomoć kolica imale adekvatan smještaj, prilaz plaži i moru, mapirane prilagođene ugostiteljske i kulturne objekte te staze bez arhitektonskih barijera kojima mogu doći do njih i trasirane i mapirane staze za aktivan odmor s biciklima.

Link na crowdfunding kapanju.

Projekt uključuje: kupnju mobilne kućice koja će biti smještena na lokaciji koja ima pristup plaži, kupnju bicikala te mapiranje staza bez arhitektonskih barijera.

Kako bi osobe s invaliditetom ostvarile zadovoljavajuću razinu kvalitete života, potrebno ih je uključiti u društvo, a za uključivanje u društvo potrebna je prilagodba današnjim trendovima, navikama i potrebama. U Hrvatskoj postoji 60-ak plaža koje su djelomično prilagođene, no uz te plaže ne postoji smještaj, niti mapirana destinacija kao ni staza za bicikle.

Osim što je riječ o projektu inkluzije u društvo, riječ je i o izvrsnoj terapiji. Osobe u kolicima jedino u vodi (moru ili bazenu) nemaju pritisak na niti jedan dio tijela, stoga je preporuka što češće prakticirati isto.

Riječ je o neprofitnom projektu pa bi smještaj koristili članovi HUPT-a (savez 6 lokalnih udruga spinalno ozlijeđenih s ukupno 721 člana), korisnici međunarodnih partnerskih udruga, a bio bi ogledan primjer kako smještaj prilagođen osoba u kolicima treba izgledati.

Koji je sljedeći korak? Izgradnja čitavog naselja!
Donirajte i informirajte društvo o ovom problemu i kampanji koja će biti prvi korak u njegovom rješavanju.