XV. Srednjovjekovni dani na Medvednici

Srednjovjekovni dani

Festival Srednjovjekovni dani na Medvednici održat će se u listopadu 8. i 9. listopada 2022. godine u Centru za posjetitelje Medvedgrad u Parku prirode Medvednica. Srednjovjekovna utvrda Medvedgrad idealan je prostor za oživljavanje srednjovjekovne povijesti na XV. po redu festivalu.

Centar za posjetitelje Medvedgrad otvoren je u listopadu 2021. godine i osim srednjovjekovnih zidina i prekrasnog pogleda na grad Zagreb sadrži novi zanimljiv, moderan interaktivan sadržaj prikazan kroz tri multimedijalna postava u Južnoj kuli, Malom i Velikom Palasu, na teme prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka prirode Medvednica, povijesti Medvedgrada te nematerijalne kulturne baštine Parka – priče i legende.

Na festivalu posjetiteljima će biti dostupan i dodatni sadržaji živog postava iz srednjeg vijeka u vanjskim prostorima utvrde, pa će tako moći sresti vitezove, fotografirati se s njima, zaviriti u njihove šatore s viteškom opremom te saznati mnogo o naoružanju, o lukovima, samostrelima, buzdovanima, helebardama, kopljima, mačevima, zastavama…

Bit će i prezentacija kaligrafskih uradaka (krasopis) i ispis imena posjetitelja na postarenom papiru, edukacija i igranje srednjovjekovnih društvenih igara s posjetiteljima svih dobnih skupina, te prikaz srednjovjekovne kuhinje.

Najveća atrakcija za posjetitelje bit će biti borbe vitezova na viteškom turniru, a oni odvažni će se moći okušati u streličarenju.

XV. Srednjovjekovni dani na Medvednici čekaju na vas!