Važnost vitamina u prehrani

vitamina

Kako bi na najbolji način svoj organizam pripremili za hladnu zimu potrebno je u ovim jesenskim danima duh i tijelo osnažiti unosom zdravih i organizmu vrijednih vitamina. O blagodatima povrća i voća kao prirodnog i zdravog izvora vitamina koji osnažuju naš organizam i omogućuju mu dovoljno jake temelje da se uhvati u koštac s raznim bolestima, naučili smo još u djetinjstvu. No tada nismo bili baš ljubitelji ‘zelene’ hrane. Našim odrastanjem promijenile su se i naše svakodnevne životne navike.

Tako smo postali izloženiji stanju kojeg nazivamo stres. U stresnim trenucima, kakvi god oni bili, naš organizam reagira tako da odmah kreće u potragu za energijom koja mu je potrebna za borbu s ‘događajima’ koje doživljava kao mogućim napadom. U toj borbi najvažniji pomoćnik mu je upravo snaga vitamina.

Vitamini su esencijalni nutrijenti koje naš organizam mora uzimati kroz hranu jer ih ne može sintetizirati sam. Sama riječ dolazi od latinskog naziva Vita što u prijevodu znači Život, i tako potvrđuje njihovu važnost. Prvi koji je upotrijebio naziv Vitamini bio je 1912.godine poljski biokemičar Kazimierc Funk.
Danas svi znaju što su vitamini, zašto su nam potrebni i gdje ih možemo pronaći. No nekad ih se nećemo sjetiti sve dok ne osjetimo da nam nešto nedostaje pa postanemo mrzovoljni, neispavani, umorni, imamo želučane smetnje, glavobolje, ali i neke teže bolesti. I tada ćemo se okrenuti vitaminima.

Kako bi naš organizam najbolje funkcionirao najvažnije je znati koji su nam vitamini najpotrebniji. Kada je riječ o težim bolestima, važno je posavjetovati se s liječnikom. No nekad si možemo i sami pomoći, i to kroz odabir namirnica bogatih vitaminima.

Zato je važno povećati unos takvih namirnica i uskladištiti energiju koja će nam pomoći u svakodnevnim zimskim, hladnim i mračnim danima kada nemamo ni najdostupnijeg izvora vitamina – sunca.

Top 5 jesenskih namirnica koje su bogate vitaminima:

Jabuka
Daleko u prošlost sežu zapisi o blagodatima jabuke i njezinoj vrijednosti u ljekovitim svrhama. Sadrži vitamin A (važan za dobar vid, zdravu kožu, zube, kosu i sluznice grla, nosa, dišnog i probavnog sustava), vitamin B (važan za rad kardiovaskularnog i živčanog sustava, mozga, pospješuje rast kose, važan za kožu i nokte) i vitamin C koji je važan za održavanje jakog imunološkog sustava. Jabuka je bogata prehrambenim vlaknima, voćnim šećerom fruktozom pa zbog svoje prirodne slatkoće može poslužiti kao i odlična zamjena za šećer. Svoju iznimnu vrijednost duguje bogatstvu flavonida koji su odlični za prevenciju od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Jabuke gotovo tijekom cijele godine možete pronaći na gotovo svakoj tržnici i u svakoj trgovini. Ako možete uvijek birajte svježe i sezonske, a ako ste u prilici odaberite između 8000 vrsta koje su danas dostupne na svjetskom tržištu. Ovim čuvaricama mladosti (kako su ih prozvali zahvaljujući bogatstvu antioksidanskih svojstva) poslužite se i u ovim jesenskim danima.

Mandarina
Porijeklom je iz Jugoistočne Azije. U prošlosti je bila omiljeno voće povlaštenih elita pa je tako ime dobila po svijetlo narančastoj odjeći mandarina – drevnih kineskih javnih službenika.
Dolazi iz porodice agruma i dozrijeva u trenucima kada naš organizam, približavanjem sve hladnijih dana, počinju ‘napadati’ viroza, prehlada i sl. Budući da je prepuna C vitamina, koji je temelj našeg imunološkog sustava, svakodnevni dio našeg jelovnika trebala bi postati upravo mandarina.
Bogate su i vitaminom A, folnom kiselinom, kalijem, kalcijem i magnezijem, jako su ukusne i najčešće slatke pa će vam poslužiti i kao zdravi slatkiš.

Bijela vlakna koja se nalaze među kriškama mandarine, su membrane bogate topljivim vlaknima – lamele, zaslužne za snižavanje lošeg kolesterola u krvi. Vlakna su korisna i u regulaciji probavnog sustava.

Kesten
Kesten je jedna od namirnica koja je među ljudima prisutna još od davnina. U početku su uzgajani u Kini, Japanu, Italiji i Španjolskoj, a danas su se rasprostranili svijetom i poznato nam je oko stotinu vrsta.
Sam plod spada u nutritivno visokovrijedne namirnice i jedini je orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6 i dobar izvor kalija i folne kiseline. Za razliku od ostalih orašastih plodova, kestenu je glavni sastojak škrob, a ne mast. Idealno vrijeme za sazrijevanje ploda je rujan i listopad, a tijekom godine možete umjesto ovog ‘Žira bogova’ (kako su ga mnogi prozvali) konzumirati kestenov med, koji je također jako ukusan i dobar za zdravlje.

Grožđe
Ovaj plod vinove loze svoju planetarnu slavu duguje vinu. No smatra se da je grožđe raslo i u prethistoriji, a čak su pronađeni dokazi da je uzgoj grožđa bila poljoprivredna grana u Aziji 5000 p.n.e.
Ovu ukusnu i zdravu namirnicu možete pronaći u ljetnim i jesenskim danima, a važno ju je konzumirati baš u obliku bobičastog, svježeg voća jer sadrži obilje flavonoida koji su nosioci boje ovoga voća, a dobri su za očuvanje kardiovaskularnog sustava. Bogati su vitaminima A,B,C,E, te mineralima kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, natrijem, bakrom, cinkom i željezom.
Nakon jeseni u obliku sušenih grožđica možete ga konzumirati tijekom cijele godine, i tako štetne, masne i slane grickalice zamijeniti zdravim grožđicama.

Kukuruz
Dugo prije nego što ga je u Europu 1493. Godine donio Kolumbo, kukuruz se uzgajao u Sjevernoj Americi. O njemu govore zapisi iz doba Maya, Azteca i Inka, dok su dokazi o pripremi jela od kukuruza stari više od 9.000 godina. Indijanci su ga osim za hranu koristili i za gorivo, izradu skloništa, kuća i sl.
Nakon putovanja preko Atlantskog oceana vrlo brzo proširio se cijelim svijetom, pa tako danas njegova proizvodnja među žitaricama zauzima drugo mjesto, odmah nakon riže. Kukuruz je vrlo dobar izvor vitamina B1 (važan za dobar rad mozga), vitamina B5, vitamina C, folne kiseline koja čuva krvožilni sustav, niacina, fosfora, kalija i magnezija. Bogat je ugljikohidratima i siromašan mastima pa je idealan kao temelj za stvaranje čiste energije.

Našem je tijelu potrebno 13 različitih vrsta vitamina za savršeno funkcioniranje. Manjak nekog od njih ostavlja posljedice koje se manifestiraju raznim zdravstvenim problemima za čije rješenje nam je često potreban i odlazak liječniku. No, ako živimo po staroj poznatoj poslovici Bolje spriječiti nego liječiti, svom zdravlju možemo pomoći i sami. Kako bi se osjećali snažno i zdravo iskoristite bogatstvo svježih plodova prirode koji su vam dostupni gotovo na svakom koraku i u raznim oblicima. Od svježeg voća i povrća, do sušenih plodova, prirodnih sokova, meda i sl.
Kroz svakodnevnu upotrebu ovih zdravih namirnica omogućavate vašem organizmu da bude potpuno spreman za borbu s hladnom i tmurnom zimom i svakodnevnim stresnim situacijama. Uz zdravu prehranu bogatu namirnicama prepunim vitaminima, važno je u ovim pred zimskim danima, baviti se i nekom vrstom fizičke aktivnosti.

Pročitaj i Mahunarke – nepresušan izvor zdravlja

Savjetujemo vam da spojite ugodno s korisnim, pa kroz šetnju po prirodi krenete u potragu za vitaminima bogatim jesenskim plodovima.

Fotografije: Freepik