Svjetska premijera filma ‘Tragovi’ na festivalu u Varšavi

tragovi

Film ‘Tragovi’, dugometražni prvijenac redateljice Dubravke Turić koji je producirala Ankica Jurić Tilić, imat će svjetsku premijeru na 38. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Festival se održava od 14. do 23. listopada, a u Natjecateljskom programu 1-2, u sklopu kojeg će ‘Tragovi’ biti prikazani, konkurira 15 filmova.

Film nosi Ana (Marija Škaričić), mlada znanstvenica koja proučava lokalne simbole i tragove na stećcima, koja se nakon očeve smrti suočava sa samoćom. Njezina antropološka studija prerasta u traženje intimnih odgovora, a tragovi koje slijedi spajaju se s tragovima koje ostavlja.

Uz Mariju Škaričić, zapažene uloge ostvarili su Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić – zajedno s Danijelom Žeželjom – potpisuje i scenarij, a ujedno je i montažerka filma. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Jonas Jurkūnas, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar.

Veliko mi je zadovoljstvo što će ‘Tragovi’ imati svjetsku premijeru na Filmskom festivalu u Varšavi i tako započeti svoj festivalski život”, kaže Dubravka Turić, koja je završila filmsku i TV režiju, a iza sebe kao redateljica ima više kratkih filmova. Njezin prvi autorski projekt, kratki igrani film ‘Belladonna’, osvojio je Zlatnog Lava – Orizzonti, nagradu za najbolji kratki igrani film na venecijanskoj Mostri 2015. godine.

Uz Kinoramu kao glavnog producenta, film je nastao u koprodukciji s litvanskom Tremorom i srpskom Coronom te Hrvatskim audiovizualnim centrom.

Razvoj projekta, koji je nastajao u sklopu radionice MIDPOINT Feature Launch 2019., podržao je Hrvatski audiovizualni centar, program Kreativna Europa u okviru programa Media Slate Funding, a proizvodnju Filmski centar Litve, Filmski centar Srbije, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Hrvatska premijera filma bit će na 20. Zagreb film festivalu koji se održava od 23. do 30. listopada, a ‘Tragovi’ će biti prikazani u natjecateljskom programu ZFF-a.