Šarmantni Peking u domove Zagrepčana donosi dašak Dalekog istoka

peking

Z1 televizija od utorka 13. rujna u svojem će programu započeti s prikazivanjem dokumentarnog serijala Šarmantni Peking. Riječ je o prvoj suradnji zagrebačke televizije s jednom od najznačajnijih i najprepoznatljivijih medijskih kuća Dalekog istoka – Televizijom Peking. Brojni će se Zagrepčani tako imati priliku pridružiti gledateljima diljem svijeta koji su se putem ovog serijala upoznali s pričom moderne Kine izgrađene na bogatom povijesno-kulturnom naslijeđu.

Jedan od najgledanijih dokumentarnih serijala novijeg doba – Šarmantni Peking, koji iz različitih kutova prikazuje život današnjeg stanovništva glavnog grada najmnogoljudnije zemlje svijeta gledatelji će moći pratiti svakog utorka u terminu od 16.30 sati, kao i u kasnovečernjem terminu od 23 sata. Prepoznatljiva dokumentarna serija nastala u vrhunskoj kineskoj produkciji progovara o tradiciji, kulturi, načinu života, ali i urbanim elementima suvremene kineske metropole. Dokumentarni filmovi Televizije Peking već su ranije oduševili gledatelje diljem Europe, a sada će i domaća javnost upoznati ostavštinu Marka Pola, velikana koji nas je još u 13. stoljeću povezao s Kinom.

Kroz dvadesetak epizoda na jedinstven način upoznat ćemo živu priču o modernoj Kini 20. i 21. stoljeća i njenoj prijestolnici, kao i bogatu povijest i kulturu kineske civilizacije koja je kroz stoljeća postojanja oblikovala Peking kakav danas (u)poznajemo. Autori dokumentarne serije prikazuju i brojne prirodne ljepote te kulturnu baštinu Pekinga. Upravo kroz Peking upoznat ćemo spoj tradicije, koja ima značajnu ulogu u istočnjačkim kulturama, ali i mladosti i energije kojom glavni grad Kine odiše. Novi serijal domaćim će gledateljima pokazati kako staro ne mora otići u zaborav, već se na povijesnom naslijeđu može izgraditi moderno društvo s novim šarmom i posebnostima.

Televizijska suradnja Z1 i Televizije Peking dio je globalne inicijative Pojas i put koja već dugi niz godina uspješno povezuje zemlje jugoistočne Europe s Kinom te pritom razmjenjuje ljude, znanja, kulturu, običaje i ljepote ovih, na prvi pogled, oprečnih svjetova. Glavni cilj inicijative je promicanje kulture, jezika, društvenih različitosti te promicanje buduće suradnje kada su u pitanju mediji, umjetnost, kultura, obrazovanje i gospodarstvo.