Ovogodišnja Zlatna igla donosi razglednice 16 dizajnera s Dolca

zlatna igla

Zlatna igla je obrtnička modna revija koja će ove godine po 87. put po redu okupiti najbolje zagrebačke obrtnike i dizajnere. Davne 1935. godine održana je prva Zlatna igla po uzoru na kolege iz Pariza. Zlatna igla je nakon pariške revije, najdugovječnija modna manifestacija u regiji koja generacijama promovira zagrebačko obrtništvo i dizajn.

Zlatna igla je naša prepoznatljiva modna revija, koja je nakon pariškog Fashion Weeka najdugovječnija i neprekinuta. Ove godine imamo novi koncept. Želimo prepoznatljivost i sinergiju Dolca, kao centralnog mjesta u gradu, i kuće umjetnosti Laube, utkati u samu reviju. Ovo nije samo krojačka revija, već i revija kišobranara, klobučara, obućara, kožara, a najveći obol daju frizeri i kozmetičari. Kroz njihove kreacije promoviramo hand made – vrijednosti naših obrtničkih ruku. Zlatna igla je spoj tradicije i modernog u vrhunskim materijalima s vrhunskim radom“, istaknuo je predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Ivica Zanetti.

Svake godine predstave se novi kreativni modeli i inovacije. Za pripremu samog događaja u petak 23. rujna 2022. godine na zagrebačkoj tržnici Dolac su se snimile video razglednice koje će se prezentirati na samoj reviji.

Nakon 15 godina prisutnosti na hrvatskoj modnoj sceni, Ivan Alduk po prvi će put nastupiti na Zlatnoj igli. „Objeručke sam prihvatio poziv na reviju. U ovim čudnim vremenima, ovo je hvale vrijedan projekt i drago mi je da ću biti dio ove priče. Predstavit ću kolekciju jesen-zima koja je početkom godine predstavljena u Milanu, a sada će se predstaviti u Hrvatskoj. Prezentirat će se večernji dio kolekcije koja ima i svoj dnevni look. Sve su tkanine kvalitetnog organskog podrijetla, vuna, pamuk, viskoza i pletenina, a dio kolekcije će biti koža, šljokice, til, vez vizualno efektan za reviju i TV prijenos.“ Po prvi je kolekcija mu je utemeljena na neutralnim tonovima – bež, kremasti, čokoladni. Na Igli će se predstaviti sa jesensko-zimskim tonovima zlatne, zelene, ružičaste, crne sa dozom glamura i rocka.

Dizajner Zoran Aragović koji stoji iza brenda BiteMyStyle fashion design prepoznatljiv je po neobičnim kombinacijama uzoraka, boja i tekstura u svojim kolekcijama, a ovaj puta je posebno za Zlatnu iglu dizajnirao mini kolekciju inspiriranu umjetnošću. Kombinira apstraktnu estetiku kubizma i pop arta te će predstaviti vrlo nosivu urbanu kolekciju.

Nada Došen, DNK rekla je kako će se na reviji predstaviti uvijek prepoznatljivim minimalističkim kombinacijama. „Na ovogodišnjoj Zlatnoj igli predstavljam sedam crno-bijelih kombinacija, uz dodatak ovosezonske narančaste. Sviđa mi se novi moderni koncept revije , a uz simpatično snimanje razglednica na Dolcu, s uzbuđenjem ću čekati i samu reviju.

Mustre se ove godine predstavljaju s modnom kolekcijom koja sadrži naglasak na nabrane odjevne kombinacije od tekstila i pletenih materijala rustičnih uzoraka. „Od boja je korištena paleta boja u rasponu od tamno plave, bordo do zlatno žute te je upotpunjena bakrenim nakitom Jasne Stih Kapetanić“, ističu iz Mustri.

Ove će se godine predstaviti 16 dizajnera sa svojim novim kolekcijama: DNK Nada Došen, Modni salon Dora, Nit by Ana Žarković, Iva Karačić, Modna manufaktura Mustre, Mara etno butik, Krojački obrt Jura, Petar by Lidija Skočibušić, Etna Maar, Katelier design, Alduk, BMS, Muška moda Šabić, Ivana Jurić design, Modni krznarski salon Dvoravić i Vjenčanice Ljubav. Uz dizajnere predstaviti će se Ceh frizera i kozmetičara Udruženja obrtnika Grada Zagreba, kao i cvjećari, postolari, kišobranari, klobučari.

87. Zlatna igla će se održati 14. listopada 2022. godine u 19 sati u Laubi s prijenosom na HRT-u.