Dubrovačka gastro atrakcija Guloso ovog rujna u Zagrebu

Prije nekoliko godina započela je jedna posebna gastro priča u Dubrovniku koja danas polako prerasta u pravu gastro instituciju. Osvajač Lige prvaka, bivši vaterpolist dubrovačkog Juga Marko Bautović nakon završetka sportske karijere pokrenuo je Food Bar Guloso. Smješten među stoljetnim dubrovačkim zidinama, ovo mjesto ubrzo postaje prvi izbor Dubrovkinja i Dubrovčana. Nije trebalo dugo vremena da i gosti najposjećenijeg hrvatskog grada prepoznaju kvalitetu i kreativnost.

„Još kao dijete sam se uvijek motao oko kuhinje i htio pomagati mami, pitao i gnjavio što je ovo, zašto ovo, koliko onoga, a što ako više stavimo ovoga, sve dok mi ne bi rekla ajde mali više, makni se. Na kraju iako sam kao mali pričao kako ću biti kuhar, nisam pošao u tom smjeru, bar što se akademskog razvoja tiče, ali ta ljubav prema kuhanju i izmišljanju recepata je ostala i danas.“ – ističe Marko bautović te dodaje: „Tako sam i krenuo s Gulosom, želja je bila imati nešto svoje, nešto posebno, igrom slučaja okrenuo sam se burgerima s kojima se i nisam puno susretao osim kad je trebalo pojesti jedan, dva, tri-pet. Jednu večer sam slagao menu do 5h ujutro i tamo negdje kad su se pojavile prve zrake sunca sam zadovoljno prekrižio ruke, pogledao menu i rekao e to je to! Malo po malo, Guloso je izrastao u jedno fantastično gastronomsko mjesto sa prepoznatljivim i vrhunskim burgerima.“

Guloso je specijaliziran za burgere te upravo kao takav dobiva poziv Zagreb Burger Festivala na kojem su Marko i njegov tim prošle godine osvojili nagradu za najbolji burger. Neki od najpopularnijih burgera su Huncut, Negromant i Pomet čija su tajna savršenog okusa, uz vrhunsko meso i ostale dodatke upravo umaci pripremljeni na posebni, domaći način. Marko ekskluzivno za čitatelje Livinga otkriva kako ih pripremiti u vlastitom domu, no ipak najveći gušt bit će uživanje u ovim delicijama upravo na Zagreb Burger Festivalu koji nas očekuje od 8. do 19. rujna očekuje u prekrasnom ambijentu parka Dr. Franje Tuđmana u Zagrebu.

Donosimo recept za Burger POMET

Pomet – lik iz Držićeve komedije Dundo Maroje , u prijevodu znači “hedonist”, pojede, odnosno “pomete” sve sa stola

SASTOJCI:
• krumpirovo pecivo 85g
• 130g mljevene junetine (juneći vrat i juneća rebra u omjeru mišića i masti 80/20)
• 30g kozica (gambora), marinirani maslac, te domaći umak od tartufa.
• Marinirani maslac ćemo koristiti isti kao u već prethodnom receptu.

Recept za umak
Na laganoj vatri u vrhnje za kuhanje dodamo naribani polutvrdi kravlji sir u omjeru na 1l vrhnja za kuhanje, 200g kravljeg sira te kad se sir otopi i sjedini, dodajemo 2 žlice tartufate te 100g naribanog parmezana.

Priprema
Rukama oblikujemo meso u burger debljine 2-2,5cm i pečemo na jako zagrijanoj ploči 3-4min s jedne te 2-3min s druge strane za medium pečeno meso.

Za to vrijeme kozice također pečemo na jakoj vatri, po želji dodamo sol i papar te kockicu mariniranog maslaca te rukom iscijeđenu plošku naranče. Kozice okrećemo svako malo kako bi se dinstale u soku naranče i mariniranom maslacu te poprimile sve arome.

Kad je meso pečeno stavljamo ga u krumpirovo pecivo koje smo prethodno zapekli na roštilju. Na meso stavljamo dinstane kozice te ih prelijevamo našim umakom od tartufa.