Zaigrajte squash i izbacite negativnu energiju

Strastveni tenisači bi mogli reći da je squash sport za one koji nisu dobri u tenisu. No, stvarnost je, zapravo, drugačija, a squash je izuzetno energičan sport za osobe koje se ne boje proliti znoj.
Squash je jedan od najbržih i najzdravijih sportova današnjice. S obzirom da je teren malen, a loptica zbog svoje strukture i materijala brzo odskakuje i svom brzinom se vraća natrag prema igračima, squash iziskuje puno kretanja i koncentracije.

Taktika je vrlo jednostavna: rastrčite protivnika po terenu dok vi udarate lopticu pokušavajući se što manje kretati. Dakle izmorite svoga protivnika! Zvuči jednostavno, no tek kada pokušate shvatit ćete da to i nije baš tako.

Kao tjelovježba, squash je izuzetno efikasan. Zahtjeva puno više energije od tenisa i troši i do 600 kalorija na sat. Svatko može pokušati, no rijetki će izdržati cijeli sat igrajući squash. S obzirom na zahtjevnost ovog sporta, važno je biti u formi. Osobama koje tek počinju sa sqash-om, a nisu u dobroj tjelesnoj formi, preporuča se da neko vrijeme provedu na biciklu, trče ili hodaju kako bi postigli dovoljnu formu za redovan termin na terenu za squash. Čak i kada ste u formi, svakako je potrebno obaviti zagrijavanje i istezanje prije meča, a preporučljivo je i popiti čašu vode.
Squash će poboljšati vašu kardiovaskularnu spremu i izdržljivost organizma. Tijekom jednog meča dobro ćete se istrčati, a tu je uključeno i nešto skakanja i padova. Ovo je svakako jedan od zabavnijih i žeščih aerobnih treninga, kao i idealan način za oslobađanje nakupljenog stresa uzrokovanog ubrzanom svakodnevnicom.

Kako bi uživali u ovom dinamičnom sportu, osim tjelesne pripremljenosti, biti će vam potrebne tenisice, reket za squash (koji se razlikuje od reketa za tenis) i loptica za squash. Iskustvo pokazuje da dobro dođu i zaštitne naočale. Termini terena u dvorani se, uglavnom, iznajmljuju na sat vremena.

Kao i svaki drugi sport, i squash ima svoja pravila igre:

  • Squash se igra na 3 dobivene igre (seta). Set u pravilu osvaja igrač koji prvi osvaja 11 bodova. Iznimka nastupa u slučaju rezultata 10:10. Tada igru osvaja igrač koji prvi povede s dva poena razlike.
  • Pri servisu igrač mora barem jednom nogom stajati unutar service boxa. Servis je ispravan ako loptica pogodi prednji zid iznad servis linije te padne u četvrtinu na suprotnoj strani (osim ako je primatelj ne udari prije toga).
  • Odabir igrača koji će servirati na početku meča vrši se vrtnjom reketa. Nakon toga uvijek servira igrač koji je osvojio posljednji poen.
  • Sve dok isti igrač osvaja poene dužan je mijenjiti stranu s koje servira. Na početku svakog seta i kod promjene servera, isti može birati s koje će strane servirati.
  • Nakon servisa lopta prije nego takne pod mora udariti u prednji zid iznad letvice. Pri tome je dozvoljeno koristiti bočne kao i stražnji zid.
  • Prije svakog udarca loptica smije pasti najviše jednom na pod. Udarac mora biti obavljen tako da loptica nije nošena ili dvaput dotaknuta reketom.