28. Sarajevo Film Festival: Predstavljamo Open Air program

U programu Open Air 28. Sarajevo Film Festivala osam je filmova, a program otvara film otvorenja 28. Sarajevo Film Festivala 12. kolovoza: TROKUT TUGE švedskog redatelja Rubena Östlunda, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva. TROKUT TUGE, za koji Östlund potpisuje i scenarij, dobitnik je Zlatne palme na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu.

Projekcija filma KOCKAR Paula Josepha Schradera, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva, bit će održana 13. kolovoza. U programu Open Air je i film LOV Thomasa Vinterberga, s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi. Film će biti prikazan 14. kolovoza, a prije projekcije Mikkelsenu će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva koje je dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.), ali zbog okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 tada nije mogao prisustvovati Festivalu. U programu Open Air su i filmovi GOOD LUCK TO YOU, LEO GRANDE Sophie Hyde, NAKON ŠTO SPASIŠ SVIJET Jessea Eisenberga, TORI I LOKITA Jeana-Pierrea i Luca Dardennea, ZALAZAK SUNCA Michela Franca. Festival 19. kolovoza zatvara svjetska premijera filma PRAZNIK RADA Pjera Žalice, koji će također biti prikazan u Open Air programu.

Ulaznice:
Online ulaznice su u prodaji od danas, 1. kolovoza od 15 sati na web stranici tickets.sff.ba i na web stranici Sarajevo Film Festivala: www.sff.ba. Prodaja ulaznica u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje od ponedjeljka, 8. kolovoza od 10 sati. Više informacija o Box Officeu na https://www.sff.ba/stranica/box-office

FILMOVI U OPEN AIR PROGRAMU 28. SARAJEVO FILM FESTIVALA:

AS U RUKAVU / THE CARD COUNTER
SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina, Švedska, 2021., 110 min.
Režija: Paul Schrader
Uloge: Oscar Isaac, Tiffany Haddish, Tye Sheridan, Willem Dafoe
William Tell bivši je vojni isljeditelj koji živi ispod radara kao sitni kockar. Tellov pažljivo organizirani život biva poremećen kada upozna Cirka, mladića koji se planira osvetiti njihovom zajedničkom neprijatelju. Uz pomoć misteriozne financijerke La Linde, Tell vodi Cirka na turu kazina kako bi ga skrenuo na drugačiji put. Međutim, ubrzo otkriva da ga duhovi prošlosti neće tako lako ostaviti na miru.

GOOD LUCK TO YOU, LEO GRANDE
Ujedinjeno Kraljevstvo, 2022., 97 min.
Režija: Sophie Hyde
Uloge: Daryl McCormack, Emma Thompson
Nancy Stokes, umirovljena učiteljica i udovica, čezne za avanturom, ljudskom bliskošću i malo seksa. Dobrog seksa. Iako joj je njen pokojni suprug Robert osigurao dom, obitelj i nešto nalik dobrom životu, on nikada nije bio vješt ljubavnik. Ali njega više nema, a Nancy ima plan: upustit će se u avanturu sa seksualnim radnikom po imenu Leo Grande. Nancy se nalazi s Leom u anonimnoj hotelskoj sobi izvan grada. Leo uživo izgleda jednako dobro kao i na slikama, ali ono što Nancy nije očekivala je da će joj osim seksa ponuditi i razgovor. Leo ima mišljenje o svemu i, mada se ne može reći da uvijek govori istinu, Nancy se on svidi. I ona njemu. Dok njeno samopouzdanje u seksu raste, Nancy počinje se opuštati. Tokom tri ljubavna sastanka, odnos snaga među njima počinje se mijenjati, a pažljivo izgrađene maske polako padaju.

LOV / JAGTEN
Danska, Švedska, 2012., 115 min.
Režija: Thomas Vinterberg
Uloge: Alexandra Rapaport, Thomas Bo Larsen, Anne Louise Hassing, Lars Ranthe, Susse Wold, Ole Dupont, Mads Mikkelsen
Nakon bolnog razvoda, četrdesetogodišnji Lucas pronašao je novu djevojku, novi posao i pokušava popraviti odnos sa svojim sinom, tinejdžerom Marcusom. Ali stvari krenu krivim tokom. Ništa ozbiljno. Samo usputni komentar. Pokoja laž. A kako pada snijeg i božićne lampice se pale, laž se širi poput nevidljivog virusa. Šok i nepovjerenje više se ne mogu kontrolirati i mala zajednica iznenada upada u stanje kolektivne histerije dok Lucas vodi usamljeničku bitku za vlastiti život i dostojanstvo.

NAKON ŠTO SPASIŠ SVIJET / WHEN YOU FINISH SAVING THE WORLD
SAD, 2022., 88 min.
Režija: Jesse Eisenberg
Uloge: Julianne Moore, Finn Wolfhard, Billy Bryk, Alisha Boe, Jack Justice, Jay O. Sanders, Eléonore Hendricks, Catherine Haun, Annacheska Brown
Evelyn je posvetila život pomaganju ljudima u nevolji, ali ne uspijeva se zbližiti sa svojim sinom Ziggyjem, internet-zvijezdom u usponu nezainteresiranom za svjetske probleme. Dok Evelyn pokušava zamijeniti majku skromnom tinejdžeru kojeg je upoznala u skloništu za beskućnike, Ziggy nevješto pokušava osvojiti briljantnu i politički osviješćenu srednjoškolsku prijateljicu. Ovaj emotivni film, čiji scenarij i režiju potpisuje Jesse Eisenberg, zabavan je i iznimno perceptivan portret majke i sina koji su naizgled potpuno različiti, ali zapravo su puno sličniji nego što su to voljni priznati.

PRAZNIK RADA
Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjevena Makedonija, Srbija, Crna Gora, 2022., 113 min.
Režija: Pjer Žalica
Uloge: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović
Nakon deset godina u Njemačkoj, Armin se u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kući. Susjed kaže: “Uhapsiše Fudu, tko zna zašto.” U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a susjedstvo proslaviti Praznik rada.

TORI I LOKITA / TORI ET LOKITA
Francuska, Belgija, 2022., 88 min.
Režija: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Uloge: Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj, Tijmen Govaerts, Charlotte De Bruyne, Nadège Ouedraogo, Marc Zinga
Dvanaestogodišnji Tori i tinejdžerka Lokita izuzetno su bliski. Oboje su porijeklom iz Zapadne Afrike, a kako su se našli u Belgiji bez obitelji ovise jedno o drugom u borbi da se snađu i zarade nešto novca. Tvrde da su brat i sestra i zajedno pjevaju u jednom restoranu dok istovremeno za kuhara prenose drogu. Uprkos teškom životu, njihov odnos pun je radosti, ali kada Lokitino pravo da ostane u Belgiji dođe u pitanje, ona je prisiljena na osudnu odluku koja će je razdvojiti od Torija.

TROUGAO TUGE / TRIANGLE OF SADNESS
Švedrska, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, 2022., 142 min.
Režija: Ruben Östlund
Uloge: Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning, Ralph Schicha
Fotomodeli Carl i Yaya probijaju se u svijetu mode istovremeno propitujući granice svoje veze. Dobijaju poziv na luksuzno krstarenje s plejadom sumnjivih superbogataša koja uključuje jednog ruskog oligarha, britanskog trgovca oružjem i nesnošljivog kapetana, alkoholičara koji rado citira Marxa. Na početku, svaki aspekt krstarenja čini se dostojnim objave na Instagramu. Ali sprema se oluja i svi putnici dobiju težak napad morske bolesti tijekom večere s kapetanom u sedam slijedova. Krstarenje završava katastrofom. Carl i Yaya završe na napuštenom otoku s grupom milijardera i jednim od čistača broda. Hijerarhijski poredak grupe odjednom se okreće naglavačke jer samo brodski radnik zna kako upecati ribu.

ZALAZAK SUNCA / SUNDOWN
Meksiko, Francuska, Švedska, 2021., 83 min.
Režija: Michel Franco
Uloge: Tim Roth, Charlotte Gainsbourg, Iazua Larios, Henry Goodman, Albertine Kotting McMillan, Samuel Bottomley
Kada hitna situacija navede članove bogate porodice Benett da se s odmora u Acapulcu vrate u Veliku Britaniju, na površinu izlaze prigušene tenzije između nasljednika obiteljskog bogatsva, Alice i Neila. Delikatna ravnoteža među članovima naizgled blisko vezane obitelji, uključujući braću Colina i Alexa, biva nepovratno narušena.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. kolovoza 2022.