Rozo jezero u ribarskom selu koje svi žele vidjeti

Meksiko je prepun nevjerojatnih slikovitih čuda koja oduzimaju dah, a jedno od takvih zasigurno je i rozo jezero

Skriveno u rajskom kutku poluotoka Yucatan, ružičasta voda zapljuskuje obale malog ribarskog sela Las Coloradas. Očaravajući krajolik poznat je po vodi u boji šećerne vune, pastelno plavom nebu i plažama s mekim bijelim pijeskom. Jezera su dio rezervata biosfere Ria Lagartos koji je zaštićena biosfera UNESCO-a te je dom niza egzotičnih životinja uključujući flamingose, krokodile, jaguare, morske kornjače i sve različite vrste ptica.

Iznenadit ćete se kada saznate da su ružičasta jezera, koja su postala toliko poznata zahvaljujući Instagramu i videima zbog svoje neobične jarko ružičaste boje, zapravo stvorena iz čiste industrijske svrhe, a to je prerada i vađenje soli iz mora. Ta jezera su dom crvenim algama, planktonu i morskim račićima koji žive u ovom okruženju koji se hrane česticama suspendiranim u vodi, ostavljajući slana jezera „čistima“. Kako slana voda isparava, ti organizmi postaju koncentriraniji te obasjani suncem svjetle ružičasto.

Rozo jezero

Flamingosi su ružičasti iz istog razloga kao i boja ove lagune. Flamingosi se rađaju sa sivkasto-bijelim perjem, ali se hrane tim morskim račićima koji sadrže tvar kantaksantin i beta-karoten, pa im boja perja s vremenom postaje ružičasta zbog reakcije te tvari i spoja algi.

Flamingosima koji žive daleko od svojih staništa u zoološkim vrtovima daje se umjetni kantaksantin kako bi im perje postalo ružičasto.

Ovo rozo jezero svakodnevno privlači tisuće ovisnika o društvenim mrežama, fotografa i ljubitelja prirode koji žele kliknuti i napraviti najljepšu fotografiju upravo ovdje u neobičnom okruženju. I dok je ranije posjet ovom mjestu bio besplatan te su turisti i čak i zaplivali radi boljih fotografija, baš ta mega popularnost na društvenim mrežama dovela je do organizacije i reda. Tako zadnjih nekoliko godina postoji službeni centar za posjetitelje, morate unajmiti vodiče, puno je pravila i propisa postavljeno kako bi se zaštitila slana jezera i proces rudarenja, koji još uvijek traje.

Rozo jezero

Mi smo imali prilike posjetititi rozo jezero na samom početku 2020. godine i već su tad bila ova nova pravila. Stazama oko jezera možete pristupiti samo pješice u pratnji jednog od službenih vodiča nakon što rezervirate jednu od tura. Obilazak uključuje 30 minuta hoda uz ružičasto slano jezero, gdje vodič objašnjava proces rudarenja soli i snima nekoliko fotografija. Dakle, nema diranja jezera niti ulaska u njega. Nas je ovaj obilazak prije 2 godine koštao po osobi 100 mxn (meksičkih pesosa), a čitamo da sad ljudi navode cijene 300 mxn, neki i više! Stoga svakako provjerite prije i ne nasjedajte na lažne prodavače.
Letenje dronovima također je zabranjeno jer se jedan dron prije nekoliko godina srušio u jedno od jezera. No, uz sva ova pravila, Las Coloradas svakako vrijedi posjetiti pogotovo zato što postoji i novi eko dom pod nazivom “Piña Coloradas”, koji boravak čini još privlačnijim.

Rozo jezero – vodič

Sve fotografije koje ste vidjeli s ljudima koji se kupaju ili sjede na rubu jezera snimljene su prije 2019. No, dobra vijest je da postoje renomirane turističke agencije koje organiziraju izlete te vas vode i na područja koja nisu ograničena tvornicom soli, a neke će Vam ture omogućiti čak i plivanje u vodi. Ove vrste izleta dostupne su iz Río Lagartosa kao i iz Cancuna.

Ukoliko se odlučite sami posjetiti Las Coloradas savjetujemo da je najbolje doći oko podneva na sunčan dan jer su tada boje najintenzivnije.

Od Playe del Carmen udaljenost je 3 sata vožnje autom.