Japanska gastro pustolovina u srcu Zagreba

Iako se donedavno sushi smatrao izrazito egzotičnim, vrlo brzo postao je mainstream i u kratkom roku osvojio je simpatije brojnih Hrvata. SoHo sushi rolls & poké bowls provjereno je dobra adresa za sve ljubitelje sushi rolica. Smješten je u Palmotićevoj 2, u samom centru Zagreba, a razigranim i vedrim interijerom kao da oslikava svoj šaroliki izbor sushija. Veganske, riblje ili mesne opcije – SoHo zaista nudi široku lepezu okusa, a rolice su podijeljene u četiri kategorije.

Uramaki, hosomaki, futomaki i nigiri – četiri sushi „obitelji“, a svaka od njih autentična je na svoj način. Uramaki je naziv za rolice kod kojih se riža nalazi izvana, a nori sheet i ostali dodaci iznutra. U SoHo-u ćete pronaći čak deset Uramaki varijacija – a uz riblje opcije, SoHo sushi majstori osmislili su i verziju s piletinom, jer poznato je da su Hrvati veliki ljubitelji mesa. Tako japanski sushi na „hrvatski način“ predstavljaju Chicken teriyaki i Chicken curry – neobičnu, ali iznimno ukusnu kombinaciju s azijskim umacima. Uz klasike poput lososa ili tune, svakako treba isprobati i California king crab – odličan spoj rakovog mesa, avokada i miso mango umaka.

S njime je sve počelo. Riječ je dakako o Nigiri sushiju, kojeg je početkom 19. stoljeća osmislio sushi majstor Hanaya Yohei, koji je zbog svog „izuma“ ušao u legendu. Jednostavna priprema i punoća okusa uvijek svježe ribe, razlozi zbog koji je ova vrsta sushija dobila epitet klasika. Nigiri čine dva sastojka: podloga od riže i fileti ribe, obično tune i lososa. Međutim, SoHo je začinio stvar pa se na meniju nalaze i Nigiri brancin i Salmon aburi nigiri, s flambiranim lososom i dodatkom unagi umaka.

Hosomaki je vjerojatno prva slika koja se na spomen sushija javlja u glavi. Riječ je o vrsti sushija u kojoj rižu i dodatke obavija nori sheet, tanki list napravljen od usitnjenih jestivih algi. Dvije su veganske opcije, Hosomaki avokado i Hosomaki krastavac te tri riblje, s brancinom, tunom i lososom.

Četvrta kategorija, Futomaki, sa svoja dva pulena pod imenima Spicy tuna tartar i Age maki fried, osvojit će vas okusima i teksturom. Za dozu ljutine Spicy tuna tartar sushija zaslužni su sambal oelek i spicy majoneza, a savršeno se nadopunjuju s tartarom tune koji je srce ove rolice. Kako se sushi širio van granica svoje matične zemlje, tako su nastajale i razne varijacije na temu. Jedna od njih je i Age maki fried – rolice panirane u panko mrvicama, za mali zapadnjački twist.

U SoHo-u podvrste sushija dolaze u porcijama od dvije rolice (Nigiri), šest (Hosomaki i Futomaki) te osam (Uramaki). Ako ipak volite „od svega pomalo“ – na raspolaganju su i sushi boxevi, idealni za druženja i isprobavanja različitih okusa i tekstura sushija. 50 shades of SoHo, 40 and Fabulous, Wolt box 30, Salmon 18+, Tuna top 16 ili Ebi Lover 12 – bit će teško odabrati jer svaki od box-eva mami na isprobavanje.

Za japansku gastro pustolovinu u režiji SoHo-a uputite su u Palmotićevu 2.