Roditelji trebaju pomoći vrtićarcima u pripremi za školu

U tijeku su upisi u prvi razred osnovne škole. Zbog toga u većini obitelji predškolaraca vladaju pomiješani osjećaji – od uzbuđenja i veselja do bojazni kako će se dijete snaći u novom sustavu.

Dijete za školu treba biti spremno u tjelesnom, socijalnom, emocionalnom i intelektualnom smislu.
U Dječjem vrtiću Čigra priprema za školu počinje već u jasličkoj dobi djece kada se mališane podučava životno-praktičnim vještinama te ih se potiče na samostalnost.
Djeca na početku uče brinuti se o sebi. Među ostalim, vježbaju odijevanje, oblačenje te održavanje higijene. Uspijevajući u tome djeci raste samopouzdanje te o sebi grade pozitivnu sliku. Temelj je to za uspješno nošenje s izazovima koje donosi škola. U vrtićkoj dobi projektnim radom i drugim pedagoškim aktivnostima kod djece potičemo sva razvojna područja. Poseban naglasak pritom stavljamo na predčitačke, predmatematičke i grafomotoričke aktivnosti. Boravkom u vrtićkoj skupini djeca razvijaju svoje emocionalne i socijalne vještine“, kazala je Vedrana Džanić, osnivačica Dječjeg vrtića Čigra.
Budući da iduća školska godina počinje za manje od četiri mjeseca, roditelji se trebaju aktivnije uključiti u pripremu djeteta za školu.

Uz poticanje njegove samostalnosti, dijete treba dobiti slobodu odlučivanja o stvarima koje su vezane uz njega samoga poput izbora jela, odjeće te načina provođenja slobodnog vremena. Uključivanjem djeteta u stvaranje obiteljskih planova djetetu raste samopouzdanje.
Pomozite djetetu da spozna samoga sebe, svoje sposobnosti i mogućnosti, da doživi uspjeh i nauči prihvaćati neuspjeh! Pohvalite dijete za svaki uspjeh, a kada mu nešto ne ide od ruke, budite strpljivi i hrabrite ga. Nemojte mu prijetiti i kažnjavati ga. Ne inzistirajte na učenju čitanja i pisanja ako dijete za to ne pokazuje zanimanje. Mnogo je važnije igrati različite igre slovima koje potiču razvoj slušne analize i sinteze. Razgovarajte s djetetom i, odgovarajući na njegova pitanja, udovoljavajte njegovoj radoznalosti. Time potičete njegovu želju za novim spoznajama, a one su osnovni pokretač učenja. Prema školi njegujte pozitivan stav“, savjetuje Dejana Jelić Zelenbaba, psihologinja u Dječjem vrtiću Čigra.

Roditelji mališana koji se upisuju u školu, trebaju osvijestiti i činjenicu da će škola djetetu donijeti novi ritam te da se tome trebaju prilagoditi djetetove navike. Dijete treba poznavati svoj dnevni raspored obveza te naučiti držati svoj radni kutak urednim.

U radionicama u Dječjem vrtiću Čigra predškolarci koriste setove s edukativnim materijalima izdavačke kuće Profil Klett. U njima su, među ostalim, interaktivna abeceda, prometni znakovi te kartonski model tenisice za vježbu vezanja vezica.