Ova predivna mjesta svakako morate obići

U zadarskom arhipelagu smjestio se Pašman – pravi dragulj hrvatske obale čija površina iznosi 64 kilometra kvadratna. Sa susjednim otokom Ugljanom povezan je mostom, a od kopna je odvojen Pašmanskim kanalom čije se more može pohvaliti titulom najčišćeg na Jadranu zahvaljujući morskoj struji koja svakih 6 sati mijenja smjer. Posjetitelje najviše privlače mnogobrojne prekrasne plaže koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim, no tu je i nekoliko drugih lokacija koje vrijedi obići.

Plaža Barotul
Plaža Barotul u istoimenom mjestu sa susjednom plažom u Mrljanima tvori dugačku šetnicu koja je idealno mjesto da malo protegnete noge. Sama plaža ima pješčani i šljunčani dio te je opremljena svlačionicama i tuševima, ali i odbojkaškim igralištem. Osim obilja prostora za sunčanje, ima i dio gdje se možete zakloniti od vrućine u prirodnom hladu.

Veliki Bokolj
Kad vam dosadi izležavanje na plaži, razbijte dosadu rekreacijom i zaputite se na Veliki Bokolj, najviši vrh Pašmana. Svojom se visinom od 274 metra uzdiže nad otokom, a sam je vrh označen vidikovcem do kojeg vodi niz kamenih stepenica. Odatle možete uživati u pogledu koji puca u svim smjerovima. Ne dajte se preplašiti: uspon je lagan, stoga nema izlika.

Galešnjak
Bila bi prava šteta boraviti na Pašmanu i ne iskoristiti priliku za posjet Galešnjaku kojem su nadjenuti nadimci „Otok zaljubljenih“ i „Otok ljubavi“. Ovaj nenastanjeni otočić u obliku srca nalazi se u Pašmanskom kanalu, a na njegovim ćete šljunčanim plažama moći uživati u spokojnom ambijentu i miru.

Galešnjak_otok_ljubavi

Ždrelac
Kao najveće mjesto na Pašmanu, Ždrelac svakako morate uvrstiti u svoj plan puta. Upravo se ovdje nalazi most koji ovaj otok povezuje s Ugljanom, a samo vam mjesto nudi izbor od čak četiri prekrasne plaže gdje možete uživati u suncu i moru.

Ipak, ne dajte da vam se posjet svede samo na izležavanje: usput razgledajte i staru jezgru Ždrelca čija kamena gradnja svjedoči o minulim vremenima. U raznoraznim restoranima i drugim ugostiteljskim objektima možete se počastiti biranim delicijama koje će zadovoljiti i najveće gurmane.

Otočke crkve i samostani
U mjestu Kraj nalazi se Franjevački samostan Sv. Duje čiji početci sežu u 1390. godinu, a njegov je izvorni gotički stil kasnije nadopunjen renesansnim elementima. Tu je i još stariji benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac kod Tkona, ali i mnoštvo starih, ali šarmantnih crkvica raštrkanih diljem otoka.

Plaža Soline
Još jedna plaža na ovoj listi, no ova je primjerenija za one koji traže malo mira. Smještena u Ždrelcu, plaža Soline nalazi se u prirodnoj uvali te je savršena za one koji preziru napučene plaže gdje ljudi stoje „ručnik do ručnika“. Ponesite dobru knjigu, opustite se i uživajte u sunčanju bez vreve i gužve.

Biciklističke staze
Ljubitelji biciklizma mogu birati između dviju otočkih staza. Staza 7 koja prolazi sredinom otoka kao da je stvorena za one koji vole izazove i mogu se pohvaliti sportskim duhom. Ako se odlučite za nju, imat ćete priliku razgledati brojne vidikovce i nauživati se dojmljivih pogleda. Druga je opcija značajno lakša i namijenjena rekreativcima. Staza 8 prolazi kraj obale te pruža priliku da izbliza razgledate otočka naselja.

OPG Matulić – nezaobilazna destinacija
Osim plaža, uvala i mjesta za rekreaciju, nezaobilazno je mjesto na Pašmanu svakako OPG Matulić čiji su proizvodi poznati diljem Lijepe Naše, ali i izvan granica. Bez ručno rađene kozmetike i začina vrhunske kvalitete više se nitko ne vraća s otoka, a nasmijana lica Ane i Krste Matulića pozivaju vas da se vratite po još.

Pašman – OPG Matulić

U njihovom ćete asortimanu proizvoda pronaći razne kreme, serume, šampone, sapune, pilinge i balzame – za čiju je ručnu izradu s puno ljubavi zaslužna Ana. Krstu ćete, s druge strane, pronaći u kuhinji kako brižno osmišljava nove delikatese koji će obogatiti sva vaša jela – od predjela do deserata.

Jedno je sigurno – Pašman 2 je nezaobilazna adresa prilikom svakog posjeta ovom predivnom otoku!

Proizvodi se mogu, osim u njihovoj trgovini na Pašmanu, nabaviti i preko web shopa, u dućanima Kantarion i Blush (kozmetički proizvodi) i u trgovinama Gligora (začini).