Fidel Gastro- tradicija i inovacija à la carte

Ako volite uživati u ukusnim zalogajima koje ćete dugo pamtiti, put vas je zasigurno odveo u Magazinsku 21 u Zagrebu, u ugodan ambijent restorana Fidel Gastro. Ovoga je proljeća poznati gastronomski raj predstavio dva velika noviteta – novi proljetni jelovnik i novog chefa, maestralnog Srđana Ursića.

Godinama skupljajući znanje i iskustvo u različitim kuhinjama – od konoba do restorana s pet zvjezdica – Srđan je obuhvatio različite tehnike kuhanja i u punom sjaju predstavio nove okuse Fidel Gastra koji prožimaju sva osjetila.

Novi se koncept jelovnika bazira na svježim, sezonskim i lokalnim namirnicama i visokoj bistronomiji koju karakterizira zahtjevna priprema namirnica, ali pojednostavljeno serviranje u kojem su elementi tanjura svojevrsna dekoracija. Naglasak je na in-house pripremi hrane što znači da je sve na tanjuru ručno rađeno – od tjestenine do raznih umaka – a zvijezde jela su zapravo ‘obične’ namirnice koje svakodnevno koristimo. No, Srđan s njima izvodi prave kulinarske akrobacije te ih predstavlja svojim gostima u jednom novom ruhu.

Srđan Ursić i Sara Vručinić

Ne volim raditi sa skupim namirnicama jer svatko od njih može napraviti dobro jelo. S druge strane, napraviti fantastično jelo sa skromnim namirnicama pravi je izazov“, kaže Srđan.

Tako se novi proljetni jelovnik sastoji od šest predjela i devet glavnih jela, a neće nedostajati niti dnevnih ponuda – juha i sezonskih jela za koje Srđan nalazi inspiraciju na dnevnoj bazi. Tu su pileći batak i zabatak kakve još niste kušali, janjetina koja se topi u ustima, ručno rađena crna tjestenina, tatarski biftek s kremom od češnjaka, domaći dumplingsi od ricotte i špinata, rižoto od graška s confit žumanjkom, file lososa u krusti od pistacija, file bijele ribe konfitiran u maslinovom ulju i aromatiziran citrusima i ružmarinom te još mnoge divote koje će vam dokazati da je kombinacija tradicije i inovacije jednostavno nenadmašna.

U jelima su zastupljeni svi tradicionalni elementi, ali zaokruženi u zanimljivu priču koja nam otkriva nove okuse i mirise“, objašnjava Srđan i dodaje: „Primjerice, naša se janjetina poslužuje uz krumpir i basu, odnosno lički sir, ali je pullana i servirana u plućnoj maramici te oblikovana u kuglice. Prije toga je ležala nasoljena sa začinima 6-7 sati kako bi izgubila miris, a potom se pekla 12 sati zajedno s povrćem.

S vremenom mu je želja zagrebačkoj gastronomskoj sceni ponuditi nesvakidašnja, a opet tradicionalna jela, koja trenutno nigdje ne možemo isprobati, a koja zaslužuju svoje mjesto na tanjuru.

Moj nono je, primjerice, na Braču pripremao fazana s grožđem, a takvo ćete jelo teško pronaći u nekom restoranu. Zato bih volio da s vremenom u Fidel Gastru počnemo pripremati upravo takva jela“, kaže kreativni Srđan.

No, jedno je za sada sigurno – koje god jelo odabrali, već ćete pri prvom zalogaju osjetiti ljubav, posvećenost i znanje iza kojeg stoje Srđan i njegova dobro uigrana ekipa. Stoga, navratite u Fidel Gastro – vrhunsko gastronomsko odredište za sve poslovne i privatne prilike.