Dječja igra i igračke nisu gubitak vremena

Čini se da je moderno vrijeme donijelo novi trend: u želji da se djeci pruži sve najbolje i omogući sve što je u roditeljevoj moći, da se zaštite, stimuliraju, obogate iskustvima, nesvjesno se ugrožava jedna od aktivnosti koja je djeci najviše pomagala. Istraživanja u sve većoj mjeri pokazuju kako je vrijeme izgubljeno u dječjoj igri zapravo sve osim izgubljeno.

Igračke su najmlađima oduvijek bile izvor zabave. Putem igre djeca najbolje uče pa je logično igračku smatrati najkorisnijim edukativnim sredstvom. Iako se tehnologija zavukla u sve aspekte našeg života, neki roditelji i dalje biraju tradicionalne igračke poput lutkica i akcijskih figurica umjesto tableta, svjetlećih igračaka ili onih koje na pritisak gumba počinju svirati ili plesati. Tradicionalne igračke nisu glamurozne i blještave poput modernih inačica, ali imaju „ono nešto“ što i najmlađe oči zove na igru.

Prvenstveno, one potiču društvenu interakciju. Kada se djeca igraju s kockicama, rješavaju zagonetke ili zajedno igraju društvene igre, oni pritom produbljuju odnose s roditeljima i vršnjacima, šire vokabular, ulaze u razne životne uloge, uče se pravilno reagirati na situacije poput poraza i nelagode. Tehnološki napredne igračke prikladnije su za igru u zatvorenom prostoru, ali s tradicionalnim igračkama kao što su lopte, guralice, zmajevi, užad za skakanje i krede kojima se crta po pločniku, djecu ne samo da nesvjesno potičemo da provode velik dio dana na svježem zraku, već pritom uče o sportu, umjetnosti na otvorenom i kako biti aktivni.

Alain De Rauw oduvijek je volio igračke koje su sve odreda bile jedinstvene i načinjene s ljubavlju, strašću i posvetom. U Belgiji ima svoj vlastiti mali muzej igračaka koje je skupio tijekom života i često ističe kako mu upravo te stare limene igračke na navijanje, koje su dio njegova odrastanja, ali i povijesti, pružaju osjećaj putovanja kroz vrijeme.

Želite li upoznati svoju djecu s tradicionalnijim igračkama, alternativom onome što je moderno i prolazno, razmislite o igračkama koje mogu opipati, na njima učiti boje, brojeve ili oblike. Pružite djeci priliku da budu slobodni, kreativni i da razvijaju maštu. Pustite ih da budu svoji u svijetu gdje bi mnogi voljeli da su svi isti. U tome leži prava vrijednost onoga što pružamo svojoj djeci.