Djeca i mladi mogu pridonijeti očuvanju biološke raznolikosti

U povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode koji se obilježavaju 22.svibnja, biolozi iz Bioteke, udruge za promicanje biologije i srodnih znanosti, pozvali su djecu i mlade da se uključe u očuvanje biološke raznolikosti.
Naime, Hrvatska je bogata biološkom raznolikošću, a mnoge su ovdašnje biljne i životinjske vrste zakonom zaštićene.

Ljudska aktivnost pridonosi klimatskim promjenama, a klimatske se promjene negativno odražavaju na biološku raznolikost. U ovom je trenutku izuzetno važno djecu i mlade osvijestiti kako da grade zelenu budućnost, onu gdje je čovjekov negativan utjecaj na prirodu smanjen do najveće moguće mjere, uz istovremeno postizanje održivog razvoja. Bez takve budućnosti čovjek ugrožava i sebe samoga“, istaknula je Jelena Likić, predsjednica Bioteke.

Ona smatra da djeca i mladi mogu ne samo učiti o ekologiji nego i stvarati rješenja za ekološke izazove vremena u kojem žive.
Zato je u tijeku natječaj pod motom „Budi dio zelene budućnosti“ u koji se osnovnoškolci i srednjoškolci mogu uključiti prijavom održivih STEM rješenja. Natječaj je Bioteka raspisala u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Učenici trebaju osmisliti rješenje za jedan od ekoloških izazova stoljeća koji se nalazi u pravilima natječaja, snimiti video o tome u trajanju do 3 minute i objaviti ga na YouTubeu do nedjelje 19. lipnja 2022. godine. Među temama među kojima učenici mogu birati, su oporavak okoliša od masovnog turizma, sprječavanje pomora pčela i zelena proizvodnja električne energije“, rekla je Jelena Likić.

Autori najboljih videa u rujnu će besplatno sudjelovati u petodnevnom STEM kampu u Znanstveno edukacijskom centru Višnjan.