Predstava prema kultnoj basni Ježeva kućica

Prema legendarnoj basni u stihovima, Ježeva kućica Branka Ćopića, koja je oplemenila mnoge generacije porukom o ljubavi prema vlastitom domu, kazalište Trešnja postavlja istoimenu predstavu u režiji Helene Petković

Jedna od najljepših priča u stihu za male i velike zasigurno je Ježeva kućica, autora Branka Ćopića, najdugovječnija slikovnica u Hrvatskoj i šire, koja spada u djela koja ostaju upamćena tijekom cijeloga života, a čiji se stihovi često citiraju i lako prepoznaju. Ježeva kućica nosi jednostavnu i jasnu pouku kako treba voljeti i čuvati vlastiti dom. Predstava nastala prema ovom klasiku, u režiji Helene Petković, a prema dramatizaciji i dramaturgiji Filipa Jurjevića, premijerno će se izvesti u kazalištu Trešnja 8. travnja 2022.

Želja nam je bila stvoriti suvremenu, dinamičnu predstavu koja će ostati vjerna Ćopićevom predlošku te u što većoj mjeri zadržati originalne stihove koje smo za ovu priliku zaogrnuli u ruho originalne scenske glazbe Damira Šimunovića koju u živo izvodi spektakularni šumsko-razbojnički bend“, najavila je redateljica Helena Petković.

Kroz oči Lije, Svinje, Mede, Sove i Zeca ova adaptacija trudi se iznova, iz novog kuta, kroz igru, pjesmu i ples, sagledati odavno upisane vrijednosti. Što ježeva kućica znači danas i kakvu pouku od Ježa hrabrog lovca možemo izvući? Kako u ovom vremenu, bržem i zahtjevnijem no ikad, možemo naučiti biti mirni i zadovoljni?

Poruka Ježeve kućice, iako uvijek aktualna, u današnja vremena postaje još bliskija te nas podsjeća na vrijednosti koje često zaboravljamo. Ježurka Ježić bori se za sebe i svoje stavove te ostaje nepokolebljiv u obrani svojega doma i onda kada mu se svi drugi izruguju.

Ježurku Ježića utjelovit će Silvio Mumelaš, u ulozi Lisice Mice nastupa Karla Brbić, kao Poštar Zec Luka Bulović, u ulozi Vuka je Matija Čigir, u ulozi Divlje svinje je Radovan Ruždjak, u ulozi Mede je Tvrtko Jurić, a u ulozi Sove Hrvoje Barišić.

Predstavu je režirala Helena Petković prema dramatizaciji i dramaturgiji Filipa Jurjevića. Scenografiju i projekcije osmislio je Ivan Lušičić Liik, kostime je osmislila Tea Bašić Erceg, scenski pokret i koreografiju osmislile su Matea Bilosnić i Andreja Jandrić, rasvjetu oblikuje Vesna Kolarec, a autor glazbe je Damir Šimunović. Autorica plakata je OKO.

Premijera će se održati 8. travnja 2022., a svi zainteresirani predstavu mogu pogledati 9., 10., 15., 22., 23. i 24. travnja. Namijenjena je publici starijoj od pet godina.

„Ma kakav bio moj rodni prag,
on mi je ipak mio i drag.
Prost je i skroman, ali je moj,
tu sam slobodan i gazda svoj.
Vrijedan sam, radim bavim se lovom
i mirno živim pod svojim krovom.
To samo hulje, nosi ih vrag,
za ručak daju svoj rodni prag!“