Gdje putovati Europom ovog proljeća bez potvrde

Približavanjem Uskrsnih i školskih praznika, puno putnika želi negdje blizu otputovati po Europi koja je uvijek odlična ideja. A kako zemlje Europske Unije stoje sa covid mjerama i koje su odlučile potpuno odbaciti sve restrikcije, donosimo u nastavku teksta.

Dok su neke zemlje Europske unije/Europskog gospodarskog prostora ukinule svoje mjere protiv COVID-19 za sve, druge su odlučile nametnuti manje stroga pravila ili samo ublažiti ograničenja za posebne kategorije putnika, prenosi SchengenVisaInfo.com.

Popis zemalja EU/EEA koje su ukinule sve svoje mjere i sada dopuštaju ulazak bez ograničenja svim putnicima bez obzira na zemlju porijekla je sljedeći:
Danska, Mađarska, Island, Irska, Norveška, Poljska, Rumunjska, Slovenija i Švedska.

Latvijske vlasti nedavno su objavile da je sada svim putnicima dopušten ulazak u zemlju bez ograničenja, bez obzira na njihov status cijepljenja ili oporavka. Ažurirajući pravila ulaska, latvijske vlasti su objasnile da nijedna zemlja trenutno nije stavljena na popis visokog rizika. Iz tog razloga su odlučili ukinuti pravila ulaska. Međutim, naglašeno je da će putnici morati predočiti dokaz o COVID-19 ako njihova zemlja podrijetla bude stavljena na listu visokog rizika u budućnosti.

Češka, Estonija i Nizozemska su covid ograničenja za ulazak u zemlju ukinule samo za putnike iz zemalja EU-a i članica Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

Ministarstvo zdravstva Češke objavilo je ranije u ožujku da putnici iz EU/Schengenskog područja više ne podliježu ograničenjima ulaska. To znači da svi putnici iz EU/Schengenskog područja trenutno mogu ući u Češku, a da pri ulasku ne moraju imati ili predočiti potvrdu o cijepljenju, oporavku ili testiranju. S druge strane, pravila ulaska i dalje ostaju na snazi za osobe koje putuju iz trećih zemalja koje nisu dio češkog popisa sigurnih trećih zemalja. Putnici stariji od 12 godina koji stignu u Češku iz zemlje izvan EU-a moraju predočiti valjanu propusnicu za cijepljenje ili oporavak kako bi im bio dopušten ulazak.

Austrija, Belgija, Cipar, Finska, Francuska, Hrvatska, Njemačka, Grčka, Litva, Malta, Portugal, Slovačka i Španjolska zadržale su covid mjere za ulazak u zemlju. Trenutno su sve osobe dužne predočiti valjanu potvrdu o cijepljenju, oporavku ili negativnom testu.

Luksemburg je slijedio primjer drugih zemalja EU/Schengenskog područja i odlučio je ublažiti svoja pravila ulaska. Putnici iz EU/Schengenskog područja trenutačno mogu ući u Luksemburg bez poduzimanja dodatnih mjera pod uvjetom da predoče jednu od propusnica koja je dio EU digitalnog certifikata COVID-19.
Nasuprot tome, istaknuto je da se na putnike iz trećih zemalja primjenjuju različita pravila. Putnici iz trećih zemalja mogu ući u Luksemburg samo ako predoče valjanu potvrdu o oporavku ili testiranju.

Prije nego što planirate svoje putovanje u Europu ovog proljeća, svakako dodatno provjerite pravila ulaska koja svaka zemlja trenutno primjenjuje jer se mjere često mijenjaju.

Foto: Unsplash