Uz Urbanovu „Iskru“ svečano otvoren prostor Mojeg mjesta pod suncem

U Rijeci je svečano otvoren prostor programa Moje mjesto pod suncem namijenjenog radu s djecom ispod ruba siromaštva u gradu Rijeci i okolici. Nakon uspješne donatorske kampanje koja je trajala od listopada 2020. godine, u kojoj je za uređenje prostora sakupljeno 2.300.000,00 kn, 380 kvadrata na riječkim Pećinama namijenjenih djeci, otvorilo je svoja vrata.
Svečanost otvorenja uveličali su župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija te najveći pojedinačni donator kampanje Goran Abramović iz Zaklade Vincero.

Tom prigodom župan Zlatko Komadina izjavio je kako je županija odmah prepoznala ovaj program i kampanju te je donirala 300.000,00 kn za adaptaciju i opremanje prostora. „Vrata za programe s djecom uvijek su otvorena u Županiji“, izjavio se. Zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski napomenuo je da će Grad Rijeka i dalje podržavati program Moje mjesto pod suncem, kao što je činio tijekom prethodnih godina, ali i tijekom ove kampanje te je voditeljici programa Moje mjesto pod suncem, Sandri Grozdanov, uručio grb Grada Rijeke kao podsjetnik na podršku Grada.

Prostor za Moje mjesto pod suncem ustupilo je Sveučilište u Rijeci. Rektorica Sveučilišta, Snježana Prijić Samaržija, izjavila je da se svatko zaljubio u ovu kampanju koja je oko sebe okupila brojne podržavatelje iz poslovnog, civilnog i kulturnog sektora. „Trebamo izaći izvan hladnih zidova institucija i podržati napore civilnog sektora za stvaranjem jednakih mogućnosti za svu djecu“, izjavila je. Također, naglasila je da ovime Moje mjesto pod suncem postaje stručna baza Učiteljskog fakulteta u Rijeci, čime se otvaraju vrata suradnji akademskog i civilnog sektora.

U ime Mojeg mjesta pod suncem, okupljenima se obratila voditeljica programa Sandra Grozdanov koja je zahvalila svim donatorima i podržavateljima „Od trenutka kada smo krenuli maštati o prostoru u koji ćemo useliti s našom djecom i našim korisnicima pa do danas kad ga svečano otvaramo, najčešće sam si postavljala jedno pitanje – što je ono što je pokrenulo tolike ljude da toliku energiju ulože da mi uspijemo prikupiti 2 milijuna i 200 tisuća kuna. Beskrajno smo na tome zahvalni“, kazala je.

Goran Abramović, upravitelj Zaklade Vincero, najvećeg pojedinačnog donatora kampanje, izjavio je kako je tijekom kampanje u Mojem mjestu pod suncem prepoznao one vrijednosti koje promovira i njegova zaklada – uključivost i solidarnost.

Zaklada Vincero ne samo da je uložila znatna sredstva u adaptaciju i opremanje ovog novog prostora, nego je i najavila dugoročnu suradnju u krajnjem cilju programa – prekidanju začaranog kruga siromaštva u kojemu se djeca, štićenici Mojeg mjesta pod suncem, nalaze.

Svečanost su uveličali Urban&4 koji su tijekom mini unplugged koncerta odsvirali nekoliko pjesama s posljednjeg albuma „Lipanj, srpanj, kolovoz“, među kojima i pjesmu “Iskra” koja je obilježila ovu kampanju spotom snimljenim baš za nju, a u kojem su se Damiru Urbanu pridružili i Rade Šerbedžija, Nina Violić, Saša Antić, Gabi Novak, Maja Sever, Aleksandar Stanković i Janko Popović Volarić. Real grupa stoji iza ideje za kreativni koncept donatorske kampanje, koja je uključivala TV spot, oglasna rješenja za različite medijske kanale i neizostavnu PR podršku.

Kampanja je obilovala naporima umjetnika da podrže djetinjstva jednakih mogućnosti. Tako su u sklopu kampanje Mirko Ilić, Slavenka Drakulić i Rujana Jeger napravili slikovnicu Moje mjesto pod suncem, a sav prihod od prodaje išao je u cilj kampanje.

Moje mjesto pod suncem program je socijalnog uključivanja djece ispod ruba siromaštva. Program je dosad koristilo više od 80 djece, a u njega se uključilo više od 150 volontera te više desetaka obitelji. Krajnji cilj programa je prekinuti krug siromaštva u kojemu se nalaze djeca od 6 do 15 godina, tako što će sustavnim pristupom ojačati njihove sposobnosti i talente – putem raznih radionica, instrukcija, povezivanjem sa sportskim i kulturnim ustanovama te psiho-socijalnim radom. Program je dobitnik nagrade za najbolji volonterski program u Gradu Rijeci, a 2021. godine dobitnik je i godišnje nagrade Krunoslav Sukić osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

Više o programu možete pogledati i na stranicama:

Web stranica programa www.mojemjestopodsuncem.com
Instagram www.instagram.com/moje_mjesto_pod_suncem
Facebook https://www.facebook.com/mojemjestopodsuncem