Ovo je 7 glavnih razloga koji usporavaju ostvarenje vašeg fitnes cilja

Dolaskom proljeća i ljepšeg vremena dolazi i do buđenja iz zimskog sna. Ljudi postaju svjesni toplijeg vremena koje uz sebe nosi i oskudnije odijevanje te manju mogućnost ‘kamufliranja’ viška kilograma odjećom. Iza nas je pandemija, a ispred nas život za koji moramo mentalno biti spremni, ali jednako tako i fizički, jer je to povezano. – zaključuje poznati fitnes i celebrity trener Ante Burazin, poznatiji pod nadimkom Fit Medo.

U radu s ljudima, upoznajem mnogo različitih osobnosti, različite poglede na svijet, odgoj, ponašanje. Kao trener ipak prije svega trebam dobro poznavati psihologiju čovjeka da bi se kvalitetno mogao baviti ovom profesijom. Pristup svakom klijentu je individualan. Svakog klijenta nakon što upoznam, pitam koje su njegove želje i ciljevi, što bi htio postići. Sagledam što je lakše, što teže te prema tome načinu prilagođavam program. Prema svakom klijentu odnosim se s jednakom pažnjom i stopostotnom posvećenošću. Svaki klijent, bio javan ili ne, ima cilj postavljen pred sebe i kod svakoga je taj cilj drugačiji. Moja uloga je da se što kvalitetnije ostvari taj cilj. Dosta ovisi koliko je osoba posvećena, bitno je da se ciljevi podudaraju sa željama i voljom, a jedna od mojih uloga je i biti motivator!” – ističe Ante Burazin, fitnes trener koji je zadužen za besprijekorne figure brojnih poznatih Hrvatica.

Razlog zvan ‘od ponedjeljka ću’
Smatram da ovo označava tkzv. odluku koju prolongiramo, a to u nikakvom smislu nije dobro, kako životnom tako ni vježbalačkom. Ako i kada nešto odlučimo kreće se odmah i sad, svaka sekunda dodatnog razmišljanja daje nam razloge za dodatne isprike uz poznatu rečenicu ‘što možeš danas ostavi za sutra’. Vjerujem da se svi slažemo s ovim i dogodilo nam se i previše puta, ali ne dopustite da se događa i dalje.

Korištenje mobitela za vrijeme treninga
Kako provodim dosta vremena u teretani, tako i primjećujem da sigurno svaka treća osoba ima mobitel uz sebe za vrijeme treninga. Time više vremena provede na raznim aplikacijama nego trenirajući, što je zasigurno jedan veliki razlog zašto ne vidite rezultate. Tih sat vremena odvojite za sebe, učinit će te dobro sebi, raščistiti um te brže i efikasnije ojačati tijelo.

Prerani prestanak motivacije.
U današnje vrijeme gdje je sve užurbano želimo i brze rezultate, te smo često i sami svjedoci situacije, gdje osoba ne postigne rezultate unutar deset dana, odustaje. Fitnes nije trenutak, fitnes je životni put kojim za sebe biramo zdravlje, te kada prestane motivacija tada treba biti dosljedan, posvećen i jak. Pad motivacije je u redu, ali ne smije nas omesti, trebamo i dalje ostati u zoni i raditi sve po rasporedu i planu. Tada će i taj trenutak ‘pada’ proći, a mi ćemo biti ponosni što smo taj period prošli i nastavili dalje prema cilju.

Loša prehrana, nedovoljan unos proteina, nedostatak sna.
Zasigurno najveća prepreka do tijela iz snova, loš je odabir hrane. Već svi znaju i čuli ste dosta puta kako je hrana koju unosimo jako bitna te da rezultat uvelike ovisi o prehrani. Unosite dovoljno proteina. Protein pomaže u rastu mišića dok gubimo mast. Sve počinje sa snom, ukoliko ne spavamo dovoljno bit će nam sve teže ostati u formi, ma koliko god nam dobri treninzi i prehrana bili. Mišići rastu dok spavamo, ako tijelo nema dovoljno odmora sve pada u vodu.

Nepravilno izvođenje vježbi te nepoznavanje sprava.
Ne treba vas biti sram stručnu osobu u teretani pitati da vam pokaže kako se pravilno izvodi određena vježba. Ukoliko vam i je neugodno, danas sve postoji na internetu!

Možda vas trening partner usporava?
Često ako s vama trenira prijatelj ili prijateljica to se svede na razgovore, duge pauze između serija, trening bez početka i kraja. Ako je to vaš slučaj, trenirajte sami! Moram priznati da u zadnje vrijeme često viđam prijateljice ili prijatelje koji treniraju skupa i ugodno sam iznenađen koliko potiču jedni druge i s kojom voljom odrade trening!

Birajte uvijek sebe!
Budite sebi prioritet, kad je riječ o treningu tih sat vremena izdvojite samo za sebe. Osim što ćete se osjećati bolje, bit će te i bolja majka, supruga, prijateljica. U zdravom tijelu je zasigurno i zdrav duh!