Dukat podučava školarce o zaštiti šuma i najavljuje sadnju 10.000 sadnica stabala

U povodu Svjetskog dana šuma i Svjetskog dana voda Dukat je predstavio novo izdanje obrazovnog ekoprojekta „Dukatići čuvaju šume i prirodu“ s ciljem da učenike razredne nastave na interaktivan način poduči o važnosti brige za šume i okoliš.

Projekt je obogaćen novim sadržajima vezanima uz očuvanje šuma i bogatoga šumskog svijeta, a čine ga kratke poučne priče na mrežnoj stranici Dukatići čuvaju prirodu. Svaka priča završava kvizom, a učenici koji ih uspješno riješe dobivaju diplomu i igru pamćenja na dar koji stižu na kućnu adresu. Time se školarci pridružuju znatiželjnoj družini Dukatića – čuvara prirode koja broji gotovo 4.000 članova nakon prošlogodišnjeg, prvog izdanja.

Uz pokroviteljstvo Ministarstava znanosti i obrazovanja, ovogodišnji projekt podržava i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a partneri projekta su Hrvatske šume i Bioteka, udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti.

Nakon što smo u prethodnom izdanju projekta učenike motivirali na odvajanje otpada i promjene navika koje pozitivno utječu na zaštitu okoliša, sada njihovu pažnju usmjeravamo na zelena pluća Zemlje. Vjerujem da su upravo naša djeca ona koja će vrlo skoro inicirati velike pomake u ovom području i drago mi je što na ovaj način tome možemo doprinijeti, dok ih istovremeno educiramo i zabavljamo“, izjavila je prof. Kristina Duvnjak, dopredsjednica udruge Bioteka i voditeljica programa edukacije.

Ovogodišnji projekt „Dukatići čuvaju šume i prirodu“ svojevrstan je nastavak projekta „VOLIM MLIJEKO!“, još jedne obrazovne i društveno-odgovorne inicijative Dukata u kojoj je jesenas sudjelovalo više od 7.300, a u proteklih deset godina 40 tisuća učenika nižih razreda. Kako natječaj „VOLIM MLIJEKO!“ obilježava desetu obljetnicu, članovi stručnog žirija i publika na Facebook profilu Dukata odabrali su deset najboljih likovnih radova šuma čije je autore Dukat prigodno nagradio.

Šuma je, kao tema desetog likovnog natječaja i drugog izdanja Dukatića, dodatno povezala ova dva projekta: učenici su prvo crtali šume, sada ih učimo kako ih čuvati i voljeti, a sadnjom 10.000 sadnica pokazujemo i njihov konkretan doprinos obnovi šumskog fonda. Sretni smo što svake godine oko 400 osnovnih škola sudjeluje u našim inicijativama koje polako postaju sastavnim dijelovima dodatne nastave kad je riječ o temama zaštite okoliša ili likovnom stvaralaštvu“, istaknula je Kristina Klarić Rubčić, voditeljica Korporativnih komunikacija Dukata.

Još jedna poveznica s desetogodišnjom obljetnicom i temom obaju projekata je i sadnja 10.000 sadnica stabala koje će Dukat, u suradnji s Hrvatskim šumama, ovog proljeća posaditi u Gorskom kotaru i okolici Velike Gorice.