U Zagrebu otvorena izložba “Primo Levi – biografski strip”

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta, u prostorima Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu otvorena je izložba „Primo Levi – biografski strip“ o talijanskom kemičaru, a kasnije i jednom od najznačajnijih talijanskih književnika, Primu Leviju. Izložba je otvorena do 18. veljače, a ulaz na izložbu je slobodan.

Ljubitelji stripa, književnosti i likovne umjetnosti imaju priliku vidjeti niz tabli stripa u kojemu autor teksta Matteo Mastragostino i ilustrator Alessandro Ranghiasci pričaju priču o poznatom talijanskom kemičaru i književniku Primu Leviju koji je bio zatočen u Auschwitzu. Izložba u Talijanskom institutu za kulturu organizirana je u suradnji s izdavačkom kućom Sandorf iz Zagreba koja je prošle godine objavila hrvatski prijevod stripa koji potpisuje Matija Markičić Didi.

Radnja stripa obuhvaća jedanaest mjeseci koliko je Levi proveo u koncentracijskom logoru Auschwitz. Usred Drugog svjetskog rata u Italiji, mladog su talijanskog kemičara židovskog porijekla uhitili talijanski fašisti i predali ga Nijemcima koji su ga odveli u nacistički logor Auschwitz.
Mastragostino je pisac i scenarist. Diplomiravši na studiju industrijskog dizajna na sveučilištu Politecnico di Milano, odlučuje iskoristiti svoju kreativnost na nekoliko područja, krećući se od grafičkog dizajna do kreativnoga pisanja te surađujući kao slobodnjak s agencijama na nacionalnoj razini. Već više godina piše za novine, tiskane i online, objavljujući članke o svakodnevici, sportu i običajima. Primo Levi je njegov scenaristički prvijenac.

Alessandro Ranghiasci pohađao je školu stripa u Rimu, a potom studirao arheologiju. Ovaj je strip njegov crtački prvijenac.
Svi znamo da se stripu može povjeriti zadatak da riječima i slikom pripovijeda i one teške, ozbiljne i bolne teme. No, upravo zato što je riječ o stripu, crtež ipak zadržava agilnost i lakoću te je on namijenjen mladoj i vrlo mladoj publici.Sve bi to vjerojatno naišlo na odobravanje Prima Levija, koji je u školama želio svjedočiti o svom strašnom životnom iskustvu, obilježenom Holokaustom, obraćajući se najmlađima za koje je važno da čuju o onome što se dogodilo, da im se prenese sjećanje koje sami nisu mogli imati jer su premladi da se sjećaju. Izložba otvorena u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu 27. siječnja, na Dan sjećanja na žrtve Holokausta, prikazuje odabrane table stripa “Primo Levi”, koji je na talijanskom jeziku objavila izdavačka kuća Beccogiallo 2017. godine, i u hrvatskom prijevodu nakladnik Sandorf 2021. Autor izvornih tekstova na talijanskom jeziku je Matteo Mastragostino, dok je Alessandro Ranghiasci autor crteža. Zahvalni smo izdavaču Sandorfu ne samo na suradnji u realizaciji izložbe, već i na samoj činjenici da je u Hrvatskoj preveo i objavio strip “Primo Levi”, djelo vrijedno ne samo zbog teksta i crteža, već iznimno dragocjeno po svom sadržaju.“, istaknuo je Gian Luca Borghese, ravnatelj Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.