Slikovnica “IGRA, SLOVO, ŠKOLICA!”

Hrvatski školski muzej predstavlja slikovnicu „IGRA, SLOVO, ŠKOLICA!“ autorice Kristina Gverić, više kustosice Hrvatskoga školskog muzeja. Slikovnica je nastala kao dio izložbenog projekta Hrvatskoga školskog muzeja „Krasopis – lijepo pismo“. Slikovnica je namijenjena predškolcima i učenicima razredne nastave te prati različite faze razvoja govora djeteta te uvodi buduće školarce u novi svijet škole s naglaskom na nastavu hrvatskoga jezika. Matej Raič autor je ilustracija slikovnice kao i promotivnog videa kojeg, uz detalje narudžbe slikovnice, možete pogletati na mrežnim strancima Hrvatskoga školskog muzeja https://www.hsmuzej.hr/hr/aktualnosti/slikovnica-igra-slovo-skolica-266/

Slikovnica je dio izložbenog projekta Hrvatskoga školskog muzeja „Krasopis – lijepo pismo“. Nakon 120 godina muzeološkog, izložbenog i pedagoškog djelovanja, jedini muzej koji prikuplja i čuva građu vezanu za povijest hrvatskoga školstva i pedagogije našao se u nezavidnoj situaciji te je zbog posljedica potresa zatvorio vrata za posjetitelje i korisnike. Iz tog razloga izložba „Krasopis – lijepo pismo“ otvorena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (23. 12. 2021. – 13. 01. 2022.) te je popraćena stručnim katalogom s 300 originalnih muzejskih predmeta iz fundusa Muzeja, a za najmlađe posjetitelje po prvi put Hrvatski školski muzej priredio je slikovnicu.

Autorica izložbenog projekta, kataloga te koncepta i teksta slikovnice jest viša kustosica i muzejska pedagoginja Hrvatskoga školskog muzeja Kristina Gverić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i profesorica pedagogije. Autor ilustracija je Matej Raič, diplomirani arhitekt i ilustrator.

Slikovnica u svom prvom dijelu prati različite faze razvoja govora, a u drugom dijelu buduće školarce uvodi u, za njih nov i neistražen, svijet škole s naglaskom na nastavu hrvatskoga jezika. Slikovnica sadrži i radne zadatke, a namijenjena je predškolcima i učenicima razredne nastave (5-10 godina).