Lagana jela koja će oduševiti svako nepce ove zime

Siječanjski dani nakon blagdana, tijekom kojih smo prekomjerno uživali u raznim kaloričnim specijalitetima, idealno su vrijeme da svom tijelu podarimo novu energiju uz laganije delicije. Jedan od najpoznatijih hrvatskih restorana, zagrebački Bota Šare, predlaže četiri maštovita jela kao stvorena za energiju u hladnom siječnju, a istovremeno dovoljno lagana da naše tijelo pripreme za nadolazeće toplije mjesece.

Riba sa žara kuhana s raštikom i krumpirom jednostavna je i lagana delicija koju ćete zavoljeti na prvu. Raštika je u svijetu jedna od najintrigantnijih namirnica, posebno cijenjena zbog svojih iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava. U njezinim okusima uživat ćemo ove zime. Po porciji prosječno iznosi samo 49 kalorija, a uz dodatak ribe, kuhanog krumpira i savršeno odabranih začina predstavlja jedno od najzdravijih, ali i najukusnijih jela u kojem ćemo uživati u hladnim danima.

Orozotto od sipe specijalitet je Bote, a vrlo ga je lako napraviti u vlastitom domu. Ječam je visokovrijedna namirnica koja u spoju sa sipom, bijelim vinom i češnjakom daje savršen zimski obrok. Veliku pažnju treba posvetiti porijeklu i svježini ribe koju pripremamo. Za ovaj obrok preporuka je i nešto drugačija srdela. One u tempuri nisu svakodnevna pojava, no servirane uz sezonsko povrće odličan su izbor i lagane su za pripremu.

Wok s tunom odličan je lagani, a istovremeno zasitni obrok bogat okusima koji u svojoj sinergiji tvore zaista neodoljivu kombinaciju. Svježa tuna, mladi luk, tikvice i crvena paprika samo su neki od sastojaka koji ovoj deliciji daju zaista posebnu notu.

Mediteranska rolica izvrstan je laganiji obrok koji će oduševiti ljubitelje sushija ali i najzahtjevnija nepca. Svježe jadranske kozice, avocado i jadranska tuna izvrsno se uklapaju sa sushi rižom dok primamljivi okusi bosiljka i crnih pečenih maslina ovom jelu daju dodatnu čar.

Jela su ovo koja će nam dati energiju potrebnu za zimu, ali i čistiti naš ogranizam od toksina nakupljenih tijekom blagdana. Nešto drugačiji okusi rezveselit će naše ukućane i prijatelje u hladnim zimskim danima.

WOK S TUNOM

Za četiri osobe:

Sastojci:
-2 komada mladog luka
-2 komada crvene paprika
-2 češnja češnjaka
-2 komada tikvica
-500 g svježe tune
-sol
-papar
-soja sos
-šareni sezam
-maslinovo ulje

Priprema:
Poriluk narezati na kolutiće (samo bijeli dio). Papriku i tikvicu na trakice. Češnjak narezati na listiće. Tunu nasjeckati na kockice cca 2×2 cm i marinirati solju, paprom i soyom. Prije pečenja uvaljati u sezam. U zagrijanu wok tavu staviti 0,05 ml. maslinovog ulja. Prvo ispržiti tunu sa svih strana. Izvaditi van i ostaviti da se malo ocijedi.

Na masnoću od prženja tune baciti paprike i češnjak, pržiti cca 2 min, zatim dodati tikvice. Kada tikvice omekšaju dodati mladi luk i podliti sa sojom (po potrebi sa malo ribljeg temeljca). Kada provri skloniti s vatre. Servirati povrće, na njega posložiti kockice tune, preko tune staviti sitno sjeckani mladi luk (zeleni dio)!