Zašto ove godine morate posjetiti domaće adventske sajmove?

Prava paleta božićnih sajmova, svaki poseban i drugačiji. Ako ste željni božićne atmosfere, novog iskustva, upoznavanja novog grada i njegove tradicije ili se jednostavno želite ponovno vratiti na mjesto na kojem ste nekoć stvorili uspomene, predlažemo nekoliko domaćih destinacija koje po pristupačnim cijenama nude upravo to – adventsko putovanje iz snova.

Kvarner – čokoladni centar koji ne smijete zaobići
Što je Božić bez čokolade i kolača? To znaju i u Opatiji, pa upravo u Kraljici Jadrana probudite svoje okusne pupoljke i uživajte na najvećem domaćem Festivalu čokolade. Dok vam se želudac puni, možete prošetati okićenim šetalištem Lungomare, kojim dolazite do najočaravajućeg prizora – kontrasta morske vode i lampica. Sjaj lampica sigurno će vam ostati u očima, što je uz želudac pun čokolade, recept za savršeni selfie uz čuvenu djevojku s galebom, koja vas čeka u posebnoj dekoraciji.
Još jedna slatka destinacija je Crikvenica, u kojoj možda otkrijete svoju novu najdražu kombinaciju popularnog deserta. Palačinka’Da budi mirise bezbrižnih školskih praznika, a na iste dane podsjetit će vas Šuma Djeda Božićnjaka i klizalište koje je istinska Ledena morska bajka.
Na samo pola sata od Opatije i oko sat vremena od Crikvenice, čeka vas spoj tradicije i modernog. Rijeka se uvijek isticala svojom posebnošću i drugačijim pristupom, pa je i ovog puta ponudila nešto nesvakidašnje. Ako ste ljubitelj arhitekture i povijesti, nikako ne smijete zaobići trsatskog zmaja, Votivnu krunu visoku pet metara i Rimsku kulu od dvanaest metara. Riječka Gradina okružena je s jedanaest kilometara božićnih lampica i svakako je prizor za pamćenje. U podnožju je i spilja Djeda Mraza, zasad jedina na svijetu. Ako u Rijeci ogladnite, okrijepite se istarskim fužima koji se nude na Ri Gastro Adventu, a profinjena nepca mogu uživati kod Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, kod kojeg dobitnik Michelinove zvjezdice, restoran Nebo, sprema uistinu jela božanstvenog okusa.

Dalmacija u mom oku
Ljeti se divimo čarobnim zalascima sunca, a zimi uživamo na zadarskom Adventu. Zadarski forum, poznat po tome što je ostatak najstarijeg rimskog foruma na istočnoj obali Jadrana, baš kao i u rimsko doba postat će središte javnoga života. Adventske delicije, lampice i „Đir po gradu“ dio su ponude adventa, a u koncertima Massima Savića, Nene Belana, Đanija Maršana, grupe Cambi i Forum i drugih možete uživati vikendom.
Glavni grad Dalmacije, Split, pripremio je 3 vrste adventa: za djecu, ljubitelje gastronomije i ljubitelje kulture. Za mnoštvo sadržaja koje Split nudi jedan dan vjerojatno neće biti dovoljan, pa bi bilo dobro Split posjetiti na više dana. I dok će sunčano vrijeme poslužiti za zimske fotografije u kratkim rukavima, ako naletite na splitsku buru – pripremite tople jakne. Jakne će vam trebati i na klizalištima, a posebne gošće – Frozen junakinje Elzu i Anu možete susresti u ugostiteljskoj zoni Mertojak. Jedna od najromantičnijih splitskih lokacija, koja ljeti oduševljava cvijećem, sada će vas oduševiti najljepšim dizajnom koji ćete vidjeti na jednom božićnom sajmu. Splitski Perivoj svojim prizorom oduzima dah, a nudi široku lepezu gastronomskih proizvoda, od kojih obavezno probajte komišku pogaču.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima London Eye, a Hrvatska Osijek Eye
Više ne trebate ići u europske metropole da biste osjetili vožnju na „velikom kotaču“ s kojega se pruža pogled na grad. Tim više što Osijek nudi pogled na rijeku Dravu i cijeli grad okićen u božićnom ruhu. Osječani su shvatili da treba iskoristiti svaki centimetar površine kako bi se stvorila savršena božićna atmosfera pa vas kroz sanjive ulice do Zimskog vidikovca vozi božićno ukrašeni tramvaj. Jednako bajkovit je i Slavonski Brod kojemu su light motiv i ove godine „Priče iz davnina“ Ivane Brlić Mažuranić. Hrvatski Andersen svoje je najpoznatije djelo puno slavenskih mitoloških likova i narodnih običaja napisala upravo u Brodu, pa ako želite prolaziti ulicama Svarožića, Malika Tintilinića, Potjeha, Regoča i Stribora, ovaj je grad savršeni izbor.

Varaždin i Zagreb – mjesta posebnih iskustava
Varaždin i Zagreb. Prvi je nekoć bio glavni grad Hrvatske, a drugi je današnja prijestolnica. Oba su grada svojom ponudom opravdala status koji imaju. Varaždin je grad koji živi cijelu godinu, u svako godišnje doba tamo možete pronaći neki festival, no adventski opako konkurira čuvenom Špancirfestu. Obožavatelji zime i leda nikako ne smiju propustiti predblagdanski varaždinski simbol – ledeni tobogan, kao ni skulpture od leda. Bijeli Korzo s vlakićem Djeda Mraza i bogatom glazbenom ponudom vozi do kuće Djeda Mraza, kojemu na uho možete šapnuti sve svoje želje.

U neka druga vremena, kad su oko vas bile igračke, a ne posao i obveze, vodi vas Advent u glavnome gradu. Stvorite nezaboravne uspomene, uhvatite svjetlost lampica na jednoj od petnaest prigodno okićenih lokacija i pošaljite najdražima neviđenu zagrebačku adventsku razglednicu. Stanite uz Orašara u ljudskoj veličini na Europskom trgu, dok iznad vas sijaju lampice u obliku zvijezdi, zaplešite u najokićenijem zagrebačkom parku Zrinjevac, poljubite se ispod imele na romantičnom Štrosu. Ako ste u potrazi za savršenom lokacijom za fotografiranje, onda su to svakako Plato Gradec, ali i prolaz Oktogon koji svojim kontrastom zlata i igračaka te spojem suvremene tehnologije i topline tradicije stvara pravu blagdansku magiju.

Ako vam već sad kruli u želucu, pjevušite božićne pjesme, želite piti kuhano vino i sigurno se vratiti doma, razveselit će vas činjenica da FlixBus ima linije koje vas voze do najljepših domaćih blagdanskih lokacija. Zahvaljujući pogodnostima kao što su više prostora među sjedalima, besplatni internet i utičnice za punjenje uređaja, na Adventu možete uživati potpuno bezbrižno. Ovog prosinca posvetite se svojim najbližima, posjetite s njima neke od najpoželjnijih turističkih destinacija, uz FlixBus kao najjednostavniju i najpristupačniju metodu za odlazak na jednodnevni ili vikend izlet. Kako biste što manje vremena trošili na planiranje puta, a što više na uživanje, karte za Rijeku, Opatiju, Split, Varaždin, Osijek, Zagreb i mnoge druge destinacije možete kupiti preko FlixBus mobilne aplikacije.