Trendovi u božićnim dekoracijama: bajkovito, raskošno i nostalgično

Blagdansko uređenje doma uvijek je pravi izvor radosti te ugodno provedenog vremena unutar svoja četiri zida. Unatoč vremenima koja su pomalo neizvjesna i pravi izazov za sve nas, vjerujemo da će se svatko od nas potruditi postići još bolju i ljepšu čaroliju kako bi se u životnom prostoru još više osjećala atmosfera doma kao sigurnog i toplog utočišta. I naravno, kao mjesta u kojem caruju pozitivne emocije i osjećaj zajedništva. U potrazi za inspiracijom Mirjana Mikulec nudi vam nekoliko blagdanskih trendova koji crpe ono najbolje iz tradicije. Tako će vaš dom biti atraktivniji, ali ćete istovremeno zadržati dobru staru tradiciju i dašak nostalgije.

DRVCA: VITKA I GLAMUROZNA
Božićni i novogodišnji blagdani nezamislivi su bez drvca, bilo u klasičnoj varijanti ili posve modernoj, napravljenoj od letvica ili naljepnica na zidu. Ako ste pobornik drvca koje ima klasičan oblik, birajte onaj uži jer su takvi u trendu, a bit će naročito efektni ako kombinirate dva ili tri te napraviti malu snježnu šumicu u svom domu. Uska, visoka i vitka božićna drvca sjajno su rješenje i za male stanove i dnevne boravke u kojima nema previše mjesta za dodatne dekoracije jer neće zauzeti puno prostora, savjetuje Mirjana Mikulec.

OGLEDALCA, ZVIJEZDE I SNJEŽNI CVJETOVI…
Bez obzira na koji oblik drvca se odlučili, dekoracije u što većem broju su poželjne. S njima nikada ne možete pretjerati! Pored kuglica od prozirnog stakla ili plastike u kojima se kriju figurice, grančice ili perca, novi trendovi donijeli su doista upečatljive primjerke. Među njima svakako se najviše ističu ogledalca s raskošnim okvirima, te cvjetovi poput božićne zvijezde i hortenzije ili pak cvjetovi presvučeni dekorom koji asocira na snijeg. Razmislite svakako i o dekoracijama od perja ili krzna, tako ukrašeno drvce bit će lepršavo i originalno.

BOŽIĆNA ZIMSKA SELA
Top dekoracija i ovih blagdana je svakako zimsko selo. Kućice s visokim krovovima prekrivenim snijegom i mini dimnjacima te prozorčićima nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ovisno o ukusu i prostoru s kojim raspolažete, te ostatku uređenja, birajte kućice od porculana, keramike, filca, plastike ili primjerice kartona koje možete izraditi sami. A ako se baš želite posebno potruditi i unijeti i prepoznatljive mirise blagdana, napraviti kućice od tijesta za medenjake i snijega od bjelanjaka utučenih sa šećerom te ih dodatno ukrasite po svojoj želji čokoladnim i žele bombonima. Kućicama možete pridružiti i mini borove ili druge grmiće, kao i figure životinja i drugih dekoracija te tako stvoriti pravu malo bajkovito selo. Jedan od prijedloga koji će biti vrlo jednostavan, a efektan je aranžman kućica unutar velike staklene vaze ili zdjele.

ORAŠARI, VILENJACI, PATULJCI
Iako su zimske kućice kraljice među dekoracijama, ozbiljna konkurencija su im još uvijek vilenjaci, patuljci i naravno, orašari. Ako se ne možete odlučiti što odabrati, uvijek vam preostaje mogućnost da ih kombinirate jer vrlo dobro funkcioniraju zajedno. Potrebno je samo pronaći im pravo mjesto – od prozorske daske, kamina, ispod drvca ili pak na komodi.

KUGLICE NA SVAKOM KORAKU
Kuglice već nekoliko sezona nisu samo rezervirane za božićna drvca i aranžmane. Poigrajte se njima i otkrijte nova mjesta i načine kako ćete njima ukrasiti svoj dom, a svakako ih uključite u dekoraciju blagdanskog stola.

VIJENCI VOLE PRIRODNOST
Nasuprot trendu raskoši i luksuza u ukrašavanju božićnog drvca kao i ostalih dekoracija u domu dolaze vijenci koje definira jednostavnost i pročišćenost. Glavna inspiracija vijenaca koje stavljamo na vrata, prozor ili pak blagdanski stol je priroda, i to u svom najizvornijem obliku – zimzelenim granama kojima su dodane grane božikovine ili primjerice eukaliptusa. Listovi popularnog eukaliptusa koji prpošno iskaču iz vijenca donijet će dinamiku i svježinu. Svježe zelene grane kombinirajte sa suhim grančicama u različitim bojama ili primjerice pampas travom te češerima, cimetovim prutićima i mini mat kuglicama koji će naglasiti prirodnost i učiniti vijenac atraktivnijim.

I NIŠTA BEZ DEKICE!
Dekice su dio svakog dnevnog boravka u jesenskim i zimskim mjesecima. Osim što nas griju, savršen su detalj za podizanje estetike i topline u prostoru. Ako ste u potrazi za novim primjerkom ili želite unijeti više ugode u svoj blagdanski dekor, predlažemo vam deke koje je kreirala dizajnerica Mirjana Mikulec i ovog prosinca predstavila na svom webshopu. Pamučne i meke, s nenametljivom i profinjenom teksturom pletiva, bit će savršen dodatak blagdanskom ugođaju i ušuškavanju uz dobru knjigu, film ili seriju. Ako nemate ideje što pokloniti članovima obitelji i prijateljima, ovo je izvrsna ideja!