Play Harms ili sasvim obične besmislice

Nakon nekoliko odigranih pretpremijera, kazalište Knap najavljuje premijeru predstave “Play Harms ili sasvim obične besmislice, koja će se održati 30. listopada u 20:00 sati. Ova iznimno duhovita predstava puna bizarnih i neopisivo besmislenih situacija šarmirati će svakog gledatelja.

Iako se temelji na tekstovima ruske avangarde s početka 20. stoljeća, situacije u kojima se glumci nalaze korespondiraju s aktualnim vremenom. Besmisao i apsurd koji nas okružuje i diktira nam živote u posljednje vrijeme, razlikuje se od onog kojega Harms opisuje u svom djelu, samo u površinskim detaljima, dok mu srž ostaje ista.

Harmsova kratka proza predstavlja vrhunac svjetske avangardne književnosti. Njegovi zapisi djeluju kao kratki nepovezani opažaji svijeta koji ga okružuje. Njegovo pismo plijeni britkim crnim humorom kao i vječno svježim, dječje začuđenim pogledom na svijet. Na svijet koji se uporno opire zdravom razumu, u kojemu je Aristotelova logika tek bajka za naivne.

Daniil Harms je satiričar rane sovjetske ere na čije je stvaralaštvo utjecao nadrealizam, apsurd i zaumno pisanje. Većina njegovih djela izdana je u tajnosti.
Neshvaćen u svoje vrijeme, Daniil Harms uhićen je pod optužbom “za širenje defetizma i klevetničkog raspoloženje”, te je umro od gladi u zatočeništvu 1942.g.
Tek 1960-tih Rusija priznaje njegovu nevinoste, rehabilitira se njegov književni rad i djela se počinju prevoditi na druge svjetske jezike.

Harmsove “Sasvim obične besmislice” na daske kazališta Knap postavio je poznati redatelj i voditelj kazališta Knap Boris Kovačević, dok glumačku postavu čine vrhunski glumci Filip Detelić i Marko Hergešić, koji svojom energijom plijene pažnju gledatelja u svakoj sekundi predstave.

Boris Kovačević kazališni redatelj kojega odlikuje istančan smisao za humor. Režirao je tridesetak kazališnih djela te velik broj radio-drama. Višestruko je nagrađivan za svoj rad. Od značajnijih režija ističu se: “Grof Münchhausen” i “Ja, tata!” u Teatru Exit, “Mi djeca s kolodvora Zoo” u ZKM-u, “Kod kuće je najgore” i “Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto” u kazalištu Knap.

Filip Detelić kazališni, filmski i televizijski glumac. Diplomirao je 2013. na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Stalni je član ansambla gradskog kazališta Kerempuh, Ostvario je niz zapaženih uloga u kazalištu te na filmu i u TV serijama. Višestruko nagrađivan za svoj umjetnički rad.

Marko Hergešić kazališni i filmski glumac. Diplomirao je 2014. na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Od 2018. stalni je član Dječjeg kazališta Žar ptica. Do sada je ostvario niz zapaženih uloga kako u dječjim tako i u večernjim predstavama. Za svoj glumački rad više puta je nagrađivan.