Igra je važna!

Za svu djecu i odrasle koji se nisu zaboravli igrati Školski muzej otvorio je svoju Zbirku igračaka te vam je kroz izložbu „Igre i šale za naše male“ predstavio plišane igračke, lutke, kostime, namještaj i pribor za igru, didaktične igračke i društvene igre, vozila, figure, glazbala i još mnogo toga!

U Etnografskom muzeju u Zagrebu u četvrtak 7. listopada otvorena je izložba „Igre i šale za naše male : Igračke iz fundusa Hrvatskog školskog muzeja“ autorice Sanje Nekić, više kustosice Školskog muzeja. Prisutnima se obratila ravnateljica Etnografskog muzeja dr.sc. Goranka Horjan koja je pozdravila nazočne te izjavila kako ova izložba podsjeća na djetinjstvo, a odabir igračaka iz Školskog muzeja budi emocije. Naglasila je da su upravo zato muzeji mjesta u kojima se osjećamo dobro. Ravnateljica Hrvatskoga školskog muzeja dr.sc. Štefka Batinić izrazila je zahvalnost Etnografskom muzeju na ovoj dobroj suradnji. Podsjetila je da su igračke neodvojivi dio djetinjstva, a izložbom prikazujemo segment građe koja je vezana uz djetinjstvo, a čuva se Hrvatskom školskom muzeju koji ove godine slavi 120 godina. Autorica izložbe gospođa Sanja Nekić izjavila je kako izložba javnosti predstavlja Zbirku igračaka muzeja i povijest dječje svakodnevice.Naglasila je kako je posebno važno što su sačuvane igračke i hrvatskih proizvođača, a na izložbi je predstavljeno više od 50 predmeta, raznovrsnih igračaka i igara. Posebno se zahvalila kolegama iz Etnografskog muzeja na suradnji. Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba gospođa Vera Šimić Jajčinović, voditeljica odjela za kulturu u Gradskom uredu za kulturu, pozdravila je prisutne u ime Gradonačelnika, Gradskog ureda za kulturu i u svoje ime te je rekla kako je ova izložba jedna od onih koja budi emocije i vraća u djetinjstvo, a posebno je istakla važnost međuinstitucionalne i međumuzejske suradnje. Prisutne je pozdravila dr.sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, te je naglasila kako ova izložba najbolje odaje duh vremena, povijest igračaka te prikazuje igračku i njenu edukativnu vrijednost uz podsjetnik kako je važno dati pravu igračku u pravo vrijeme. Gospođa Brezak Stamać otvorila je izložbu. Izložba „Igre i šale za naše male“ ostvarena je u sklopu projekta Etnografskog muzeja „Igračke – djetinjstvo zauvijek“ kojeg potpisuje autorica projekta i kustosica izložbe dr. sc. Iris Biškupić, muzejska savjetnica, dok je za dizajn postava izložbe zaslužna Nikolina Jelavić Mitrović. Izložba će ostati otvorena do 31. listopada 2021. godine u Etnografskom muzeju u Zagrebu (Trg Mažuranića 4)

Izborom predmeta iz Zbirke igračaka Hrvatskog školskog muzeja nastala je izložba „Igre i šale za naše male“ koja izgledom privlači, osim onih najmlađih, i sve odrasle koji se nisu zaboravili igrati. Iz ove najmlađe muzejske zbirke, u kojoj se čuvaju raznolike tradicionalne i suvremene igračke i igre iz razdoblja od kraja 19. stoljeća do današnjih dana, javnosti su predstavljene razne igračke poput plišanih igračaka, lutki, kostima i odjevnih predmeta, namještaj i pribora za igru, konstruktivne i didaktične igračke, društvene igre, vozila, figure, glazbala i druge.Zbirka igračaka Hrvatskog školskog muzeja nastala je kao rezultat prikupljanja i prijeko potrebne zaštite te vrste kulturne baštine, sukladno suvremenim povijesnim paradigmama proučavanja povijesti svakodnevice pa tako i povijesti dječje svakodnevice, odrastanja i djetinjstva. Najvećim dijelom sačuvane su igračke hrvatskih proizvođača, kao što su Tvornica igračaka Biserka iz Zagreba, Jugoplastika iz Splita, Tila – 25. maj iz Labina, ali i igračke proizvedene u zemljama u okruženju, kao što je Mehanotehnika iz Izole u Sloveniji te igračke inozemnih proizvođača.

Hrvatski školski muzej jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj otvoren prije 120 godina, u kolovozu davne 1901. Muzej je danas zatvoren za javnost, a svoje aktivnosti nastavlja u suradnji s drugim muzejima, obrazovnim institucijama i kulturnim ustanovama predstavljajući svoje pokretne izložbe o školstvu/školovanju u Hrvatskoj i izvodeći poznate radionice Školskog poput krasopisa, vezenja križićem i drugih.